Türkçe olarak adaçayı ismiyle bildiğimiz bu şifalı bitki Latincede “Salvia” isminden gelir. Salvia ismi korunmuş ve iyileşme anlamlarını taşır. Adaçayı sadece Antik Roma değil, Arap yarımadası, Avrupa ve Çin gibi bölgelerde de tarih boyunca tüketilmiştir. Tedavi amaçlı olarak kullanılmasının yanı sıra Antik Roma döneminde etlerin besin değerlerini koruması için de kullanılmıştır. Tarih öncesi dönemlerden beri şifa kaynağı olan adaçayı faydaları nelerdir konusunu sizler için araştırdık… Faydalı olması dileğiyle…
Kış aylarında soğuk algınlığında tüketilen adaçayı, en şifalı bitkilerin başında gelir. Adaçayı bitkisi kullanımı çok eski çağlara dayanmaktadır. Antik Roma döneminden bu yana kullanılan adaçayı vitamin ve mineral zengini bitkilerin başında gelmektedir.
Konu Başlıkları
Adaçayı Nedir?
Adaçayı bitkisinden elde edilen adaçayı, açık yeşil renk yapraklara sahiptir ve yapraklarının ucu sivridir. Keskin bir kokuya sahip olan adaçayı hem sağlık sektöründe hem de gıda sektöründe kullanılan şifalı bir bitkidir. Adaçayı dünya genelinde de oldukça yaygın kullanılan bitki çaylarından birisidir.
Sağlık için faydalı vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan adaçayı A,B,C,D ve K vitaminlerini içerir. Kalsiyum, folat, demir, bakır manganez ve folik asit minerallerini de bulunduran adaçayının sağlığımız için birçok faydası vardır,
Adaçayı sadece bitki çayı olarak kullanılmaz. Yemeklerde ve salata soslarda da hoş aroma vermesi için adaçayı yaprakları kullanılır ve oldukça lezzetli yemekler elde edilir.
Adaçayı Faydaları Nelerdir?
Şifa kaynağı bitkilerin başında gelen adaçayının en çok bilinen faydası soğuk algınlığı nedeniyle oluşan boğaz ağrısına iyi gelmesidir. Ferah ve keskin kokusu boğaz ağrısının geçmesini sağlar.
Bunun yanında adaçayının en önemli faydaları şunlardır;
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Hücre dokularının yenilenmesini sağlar.
- Adaçayı kan şekerini dengeler.
- Anti bakteriyel özellik taşır. Adaçayı içerken ağız, diş eti de doğal olarak temizlenmiş olur.
- Vücudun iltihap tutmasını önler.
- Adaçayı göğüs tıkanıklığını engeller.
- Sakinleştirir, yatıştırıcı etki gösterir ve sinir kaynaklı baş ağrılarını azaltır.
- Adaçayı aşırı terlemeyi azaltır.
- Şİfa kaynağı adaçayı bitkisi anti bakteriyel özelliği ile idrar yolu enfeksiyonlarının azalmasına yardım eder.
- Adaçayı vücutta detoks etkisi yaratarak zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
- İltihaplara karşı etkin mücadele eder, adaçayı mantar enfeksiyonlarına karşı savaşır.
- Adaçayı beyin sağlığı için beynin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar.
- Byin fonksiyonlarının daha etkin çalışmasını sağlar, adaçayı alzheimer gibi beyin hastalıklarına karşı savaşır.
- Adaçayı adet sancılarını hafifletir.
- Hazımsızlığa iyi gelen adaçayı mide ağrısını ve mide spazmlarını da azaltır.
- Adaçayı içerdiği antioksidan özler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu enfeksiyon ve virüslere karşı korur.
- Kabızlığa karşı iyi gelen adaçayı etkili bir ishali önleyicidir.
- Kan basıncını dengeleyen adaçayı kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Adaçayı dikkat eksikliğini azaltır ve odaklanmayı arttırır.
- İçerdiği vitamin ve bileşenler sayesinde adaçayı bir cilt hastalığı olan sedef hastalığına iyi gelir.
- Menopoz döneminde östrojen hormonu azalır, adaçayı östrojen içerir ve menopoz döneminde adaçayı içilmesi menopoz döneminin daha rahat geçmesini sağlar.
- Adaçayı böbreklerde bulunan taşın düşmesine yardımcı olur.
- Saç sağlığı için etkili bileşenler içeren adaçayı saç sağlığı için de oldukça faydalıdır. Saç köklerini besler, saça canlılık kazandırır.
Adaçayı Neye İyi Gelir?
- Gargara olarak kullanılır. Boğaz enfeksiyonlarında ve boğaz ağrısının geçmesi için yarım bardak kadar demlenmiş adaçayı gargara yapılarak tükürülür. Günde 3 kere tekrarlanması boğaz ağrısının hafiflemesinde etkili olacaktır.
- Adaçayı böcek sokmalarını iyileştirir. Böcek sokulan bölgeye adaçayı yaprakları ezilerek yaprak içindeki özler çıkarılıp merhem kıvamına getirir ve sürülür. Arı ve sivrisinek sokmaları için kullanılabilir. Diğer böcek sokmaları için doktora başvurulması tavsiye edilir.
- K vitamini içermesinden dolayı adaçayı, kemik gelişimi destekler ve kemikleri güçlendirir. Osteoporoz döneminde kemik sağlığını güçlendirmek için düzenli olarak adaçayı içebilir ve kemik sağlığının korunmasını sağlayabilirsiniz.
- Anti bakteriyel özellikleri olan adaçayı cilt temizliği için olumlu etki yaratır. Sivilceleri ve siyah noktaları azaltır. Bir pamuk yardımı ile adaçayını yüzünüze tonik olarak uygulayabilirsiniz. Bunun için adaçayı yapraklarının demleyerek soğumasını bekleyin, elde ettiğiniz adaçayını bir pamuk yardımı ile yüzünüze uygulayın.
- Adaçayı kan dolaşımını hızlandırdığı için selüloit oluşumunu azaltır. Ancak selüloitlerin daha etkili azalması için sağlıklı beslenme ve egzersiz yapılması da gerekmektedir.
Adaçayı Nasıl Demlenir?
Şifa deposu adaçayı hazırlamak oldukça kolaydır. Adaçayı demlemek için 2 çay kaşığı adaçayı üzerine 1 bardak sıcak su ilave edin ve 5-10 dakika arasında demlenmesi için bekleyin. Adaçayını uzun süre demlenmesi için beklerseniz acılaşabilir. Demlendikten sonra adaçayını süzerek çayınızı içebilirsiniz. Adaçayının faydasını arttırmak için, içerisine 2-3 damla limon suyu ya da küçük bir parça limon parçası ilave edebilirsiniz. Tatlandırmak isterseniz de içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
Adaçayı Kaç Kalori?
Kalori hesaplama yapan herkesin çok merak ettiği bir konudur; Adaçayı kalorisi… Hemen belirtelim ki adaçayı kalorisi olmayan bir bitki çayıdır. Dolayısıyla şekersiz olarak tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak adaçayı içerken tatlandırmak istediğinizde rafine şeker yerine bal tercih edebilirsiniz. Bal hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de boğaz ağrısının hafiflemesini yardımcı olur.
Adaçayının Zararları Var mıdır?
Hem ilaç hem de gıda sektörünün önemli bitki desteklerinden biri olan adaçayı en çok çay olarak tüketilmektedir. Adaçayı faydaları ile bilinen bir bitki çayıdır. Ancak çok sık tüketilmesi bazı yan etkilere neden olabilir.
- Öncelikle adaçayı günde 2 bardaktan fazla tüketilmemelidir.
- Adaçayının içinde düşük yapmaya neden olabilecek bazı maddeler olduğu için hamilelerin adaçayı içmemesi tavsiye edilir.
- Emziren annelerin adaçayı içmesi önerilmez.
- Küçük bebeklere ve çocuklara adaçayı içirilmesi önerilmez.
- Adaçayı fazla tüketildiğinde vücutta toksik etki yaratabilir.
- Kronik bir rahatsızlığı olanlar ve ilaç kullananların da adaçayını tüketmeden önce doktorlarına başvurmaları gerekir.