Bize Göre Lezzetler

Düz Karın Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

düz karın diyeti nedir nasıl yapılır

düz karın diyeti nedir nasıl yapılır

Düz karın diyeti, sağlıklı ve tekli doymamış yağlara odaklanan bir gıda programı ile 32 günde en çok 10 kilo kadar zayıflamayı vaat eden bir beslenme planıdır. Yeme planı sağlam beslenme konseptlerine dayansa da, sonuçlar açısından buna değer! Bu yazıda, düz karın diyetiyle ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Düz Karın Diyeti Nedir?

düz karın diyeti nedir

Bu diyet, tekli doymamış yağlar ile beslenmeyi ve kilo vermek için kalori kontrollü bir yemek planını içerir. Diyete dahil edilen yemekler ve malzemeler besleyicidir ve kararlı bir şekilde uygulandığında düz karın diyeti etkili bir kilo kaybı yaşatır.

Göbek yağları hem erkekler hem de kadınlar için sadece estetik amaçlı değil sağlık nedenleriyle de bir endişe kaynağıdır. Teknik olarak viseral yağ şeklinde bilinen bu tür göbek yağları, organları çevreler ve sizi kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanser türleri için risk altına sokabilir. Viseral yağın da ilerleyen yaş ile birlikte arttığı bilinir. Araştırmalar, 30’lu ve 70’li yaşları arasında viseral yağın erkeklerde yüzde 200’ün üzerinde ve kadınlarda yüzde 400’ün üzerinde artabileceğini göstermiştir. kadınlarda oranın bu kadar fazla olmasının sebebi ilerleyen yaş ile birlikte yaşanan menepozdur… Menepoz döneminde östrojen hormon seviyesi düşmesi ile birlikte vücutta yağ birikimi de artmaktadır. Kısacası hormonlar insan vücudundaki birçok şeyi örneğin iştah, metabolizma çalışma hızı ve yağ depolama eğilimi gibi bir çok unsuru etkiler.

Besinlerden aldığınız kalori miktarı harcadığınız kalori miktarı ile aynı olursa kilonuz sabit kalır. Ancak aldığınız kalori miktarı harcadığınız kalori miktarından fazla ise kilo almaya başlarsınız. Dolayısı ile kilo vermek için en başta uygulanması gereken altın kural aldığınız kalori miktarının harcadığınız kaloriden daha az olmasıdır. Bu fark ne kadar fazla olursa kilo verme miktarınız da artacaktır.

“Düz karın” kelimelerini içeren başka diyet programlarının da olduğunu unutmamak önemlidir. Bunların çoğu çevrimiçi olarak tanıtılan online diyet programlarıdır. Bu kilo verme planları, düz göbek diyeti ile hemen hemen aynı olabilir.

Düz Karın Diyeti Nasıl Yapılır?

düz karın diyeti nasıl yapılır

Düz karın diyeti 32 gün sürer. Günde 1.200 kalori tükettiğiniz dört günlük bir hızlı başlangıç ​​içerir. Hızlı başlangıcın amacı, özellikle karın bölgesindeki şişkinliği azaltmaktır. Diyette, önemli üç kurala uymanızı gerektiren bir beslenme planını takip edersiniz. Bunlar:

Diyet süresi boyunca bu kurallara uyarsanız ve önerilen yiyecek grubundan beslenirseniz, bir ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 10 kilo vermeniz mümkün.

Düz Karın Diyetinde Ne Yenir?

düz karın diyetinde ne yenir

Düz karın diyeti, genellikle Akdeniz diyeti ile karşılaştırılır ve bu diyet programının bazı kurallarını izler. Düz göbek diyetinde, tekli doymamış yağlara özel bir odaklanma söz konusudur. Bu diyeti uygulayacaksanız, her öğünde tekli doymamış yağlar ile beslenmeniz gerekir. Özellikle programın ilk aşamasında şişkinliği azaltmak için, sebzeler çiğ değil de  az pişmiş şekilde tüketilmeli ve sodyum bakımından zengin gıdaların tüketimi ise azaltılmalıdır.

Düz karın diyeti için dikkat edilmesi gerekenler;

  1. Düz karın diyeti için ilk ve önemli konudan başlayalım; tabi ki su içmek… Düz karın diyetinde temel amaç kaliteli yağ ve proteinler ile beslenerek yağ depolanmasını en aza indirmek amaçlanır. Ve su özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı en ideal şekilde engeller. Ayrıca gün içinde en az 8 – 10 bardak su içmenin mide hacmini küçülttüğü ve dolayısı ile besin alımını da azalttığı yapılan araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Bu nedenle düz karın diyeti yaparken günde en az 2 litre en çok 3 litre su içmeniz gerektiğini unutmayın.
  2. Çözünür lif ağırlıklı beslenmeye dikkat edin. bunun için en iyi tercih meyve ve sebze ağırlıklı beslenmektir. ayrıca kurutulmuş sebzeler de çözünür lif bakımından oldukça zengindir. Kuru patlıcan, kuru biber ya da kuru domates gibi besinleri düzenli olarak tüketmeye dikkat edin.
  3. Karın yağlarını en etkili şekilde yok etmek için probiyotik ağırlıklı beslenme de çok önemlidir. Probiyotik besin değeri yüksek gıdalar ile beslenmek düz karın diyeti için olmazsa olmazdır. Bağırsak düzensizliğini ortadan kaldırmak, karın yağlarını yok etmek için yoğurt, kefir, lahana ve tarhana en güçlü probiyotik gıdalara örnektir.
  4. Özellikle bel çevresi yağlanmasını en aza indirmek için Omega-3 tavsiye edilir. Ceviz, balık, semizotu gibi Omega-3 yönünden zengin gıdalara sofranızda daha çok yer açmanızı tavsiye ediyoruz.
  5. Ayrıca Amerika’da yapılan araştırma sonuçlarına göre karın bölgesindeki yağlanmayı en aza indiren bir diğer besin kaynağı proteindir. Kaliteli protein gıdaları olan et, tavuk, balık, yumurta, süt gibi besinleri tüketerek düz karın diyetinde en etkili sonuçları alacağınızı unutmayın.
  6. Ve tabi ki tahıllar… Tam tahıllı ürünler rafine edilen gıdalara göre yağ yakımını hızlandırır ve yağ depolanmasını önler. Bu nedenle işlenmiş rafine gıdalar yerine tam tahıllı ürünler ile beslenmeye dikkat edin. Yulaf, keten tohumu, Chia tohumu gibi tam tahılları doğru miktarda kullanarak hem yağ yakımını destekleyebilir hem de bağırsak düzensizliğini ortadan kaldırabilirsiniz.
  7. Yazının başında tekli doymamış yağ ile beslenmenin düz karın diyeti için çok önemli olduğunu belirtmiştik. Şimdi dilerseniz bunu biraz açıklayalım… Doymuş yağ oranı yüksek margarin, tere yağı ya da işlenmiş paketlenmiş gıdalarda bulunan yağlar yerine tekli doymamış yağ oranı yüksek olan zeytin yağı, fındık, fıstık, badem ya da avokadoya beslenmenizde daha çok yer açın.

Şimdi, düz göbek diyetinde tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken yiyecekleri sıralayalım:

Düz Karın Diyeti İçin Uygun Olan Gıdalar

Düz Karın Diyeti İçin Uygun Olmayan Gıdalar

Düz Karın Diyetinin Yapılışı

düz karın diyetinin yapılışı

Düz karın diyeti yapacaksınız, her gün dört öğün yemek yemeniz gerek. Bu, her gün üç öğün yemek yemeye alışmış pek çok insan için zor olabilir. Tüketilmesi gereken ve uzak durulması gereken yiyecek listesine bağlı kaldığınızdan emin olmayı da unutmamalısınız. Bununla birlikte, asla dört saatten fazla aç kalmamalısınız. Gün içinde bol su ve doğal meyve sularından da tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca diyetinize spor aktivitesi eklemeniz, kilo kaybını hızlandıracaktır.

BİRİNCİ GÜN

KAHVALTI

ARA ÖĞÜN

ÖĞLE

ARA ÖĞÜN

AKŞAM YEMEĞİ

İKİNCİ GÜN

KAHVALTI

ARA ÖĞÜN

ÖĞLE

ARA ÖĞÜN

AKŞAM YEMEĞİ

ÜÇÜNCÜ GÜN

Kahvaltıdan önce 1 bardak limonlu su

KAHVALTI

ARA ÖĞÜN

ÖĞLE

ARA ÖĞÜN

AKŞAM YEMEĞİ

DÖRDÜNCÜ GÜN

KAHVALTI

ARA ÖĞÜN

ÖĞLE

ARA ÖĞÜN

AKŞAM YEMEĞİ

BEŞİNCİ GÜN

KAHVALTI

ARA ÖĞÜN

ÖĞLE

ARA ÖĞÜN

AKŞAM YEMEĞİ

ALTINCI GÜN

KAHVALTI

ARA ÖĞÜN

ÖĞLE

ARA ÖĞÜN

AKŞAM YEMEĞİ

YEDİNCİ GÜN

KAHVALTI

ARA ÖĞÜN

ÖĞLE

ARA ÖĞÜN

AKŞAM YEMEĞİ