Bize Göre Lezzetler

Hardal Tohumu Faydaları, Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır?

hardal tohumu faydaları, hardal tohumu nasıl kullanılır

hardal tohumu faydaları, hardal tohumu nasıl kullanılır

Et yemekleri, sandviç ve çorbalardan tutun da kızartma ve salatalara kadar pek çok yemekte kullanılan hardal sosu; hardal bitkisinden ve hardal tohumundan elde edilerek yapılmaktadır. Bu günkü yazımız dünya mutfaklarında çok sık kullanılmasına rağmen hakkında pek az şey bilinen hardal baharatı hakkında hazırlandı. Hardal tohumu nedir, hardal tohumu faydaları ve hardal tohumu nasıl kullanılır hakkında ilgiler derlediğimiz bu yazımızın faydalı olmasını diliyoruz.

Kaparinin Faydaları Nelerdir

Hardal Tohumu Nedir?

hardal tohumu nedir

Hardal tohumunun geçmişine bakacak olursak oldukça eski tarihlere kadar dayandığını görmekteyiz. Helenistik ve Roma döneminde dahi kullanılan hardal baharatının ana vatanı ise başta Bangladeş ve Hindistan ülkeleri olmak üzere Batı Asya ülkeleri olduğu bilinmektedir. Hardal bitkisinin değişen renklerine göre birkaç çeşidi vardır. En tanınan hardal çeşitlerinin beyaz hardal, sarı (kahverengi) hardal ve kara hardal olduğu bilinmektedir.

Hardal tohumu içerisinde kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve demir minerallerinin yanı sıra B, C, K ve E vitaminleri bulunmaktadır. Bu nedenle insan sağlığı açısından çok önemli katkılar sunan hardal ya da hardal tohumu ile yapılan kürler düzenli olarak tüketilmelidir.

Hardal Tohumu Faydaları

hardal tohumu faydaları

Hardal tohumunun faydaları nelerdir diye baktığımızda listenin uzayıp gittiğini görürüz. Gerçekten de doğadan gelen her bitkisel ürün gibi hardal tohumu da insan sağlığı açısından güçlü antioksidanlar ve vitamin deposu bir bitki olduğunu görüyoruz. Daha detaylı açıklayacak olursak hardal tohumunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Hardal tohumunun diğer faydaları;

Hardal Tohumu Nasıl Kullanılır?

hardal tohumu nasıl kullanılır

Hardal tohumu gıda alanında kullanılmak isteniyorsa, tohumlar öğütülerek toz haline getirildikten sonra baharat şeklinde yemek ve salatalarda kullanılabilir. Ancak sağlık alanında harici kullanımlar için hardal tohumlarını ezip lapa haline getirebileceğinizi de hatırlatmak isteriz. Lapa haline gelen karışımı sorunlu bölgeye sürerek şifa bulabilirsiniz.

Göğüs ağrısı için; Öğütülen hardal tohumu lapa haline getirilir. Ve daha sonra ağrılı olan bölgeye sürülebilir.

Romatizma ağrısı için; İyice ezilen hardal tohumları macun haline getirilir. Romatizma ağrısı olan bölgeye masaj ile sürülür. Bu şekilde en fazla 10 dakika bekledikten sonra bölge temizlenir.

İştahsızlık için; Hardal tohumları ezildikten sonra bal ile karıştırılır. Ve günlük düzenli olarak tüketilir.

Cilt hastalıkları için; Son banyo suyuna bir miktar hardal tozu, hardal yağı ya da hardal tohumu ilave edilir. Saç derisi sorunları ve cilt rahatsızlıkları için hardal tohumunun anti bakteriyel ve anti septik etkisinden bu şekilde yararlanılabilir.

Bel ağrısı için; Bir miktar keten tohumu yağı ile iyice ezilmiş hardal tohumunu karıştırıp macun haline getirin. Elde ettiğiniz karışımı bel bölgesine masaj yaparak sürün. Günlük olarak uygulayın. Kısa süre sonra bel ağrısı şikâyetlerinizin ciddi oranda azaldığını göreceksiniz.

Hardal Tohumu Kürü

Hiç şüphe yoktur ki saç ve cilt sağlığı için önerilen birçok bitkisel kür tarifi bulunmaktadır. Bu gün sizlere hardal tohumu ile yapabileceğiniz oldukça basit ama saç ve cilt sağlığı için bir o kadar da etkili sonuçlar veren bir kür tarifi vereceğiz. Hardal tohumu kürünü cildinize uyguladığınızda cildinizin canlandığını ve ölü hücrelerden arındığını hemen fark edeceksiniz. Bu kürü saçlarınıza uyguladığınızda ise saç tellerinizin dökülmesini engelleyerek hacim ve güç kazanmasına yardımcı olacaksınız. Hazırsanız başlayalım…

Hardal tohumu kürü için gereken malzemeler;

Hardal tohumu kürü yapılışı; tüm malzemeleri homojen bir yapıya gelinceye kadar karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım saça veya cilde masaj yaparak uygulanmalıdır. Yaklaşık olarak 10 ya da 15 dakika kadar bekledikten sonra iyice durulayın. 2 haftada bir kere uygulanması tavsiye edilen bu kür alerjik bünyelerde hassasiyet yaratabilir. Bu nedenle herhangi bir yanma, ciltte kızarıklık ya da kaşıntı hissi görüldüğünde kür uygulaması hemen kesilmelidir.

Uyarı: Hardal tohumunun hamile ve emziren kadınlar tarafından kullanılması sakıncalı olabilir. Ayrıca hardal tohumu açık yara olan bölgelere kesinlikle sürülmemelidir.