Bize Göre Lezzetler

Kakule Nedir, Kakule Faydaları Nelerdir?

kakule nedir, kakule faydaları nelerdir

kakule nedir, kakule faydaları nelerdir

Zencefilgiller ailesine ait bir bitki olan kakulenin, Latince ismi elettaria cardamomumdur.  Hindistan, Malezya, Nepal gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılan kakule, son yıllarda ülkemizde de kullanılan bir bitkidir. Özellikle yemeklerde, hamur işlerinde ya da çay olarak da tüketilebilen kakuleyi kahveye aroma katmak için de kullanabilirsiniz. Bu yazımızda kakule nedir, kakule faydaları nelerdir sorularının cevabını sizler için araştırdık. Son bölümde de kakule nasıl kullanılır bilgileri bulabilirsiniz.

Kakule Nedir?

Kakule sıcak bölgelerde yetişen ve boyu 4-5 m kadar uzayabilen bir bitkidir. Yaprakları oldukça büyük olan kakulenin meyveleri de 1-2 cm’dir.  Tohumları mercimek büyüklüğünde olan kakule kokulu bir bitkidir. Daha çok Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişir. Hindistan’ın bataklık bölgelerinde yabani olarak yetişen kakule, ülkemizde yetiştirilmesi zor olduğu için, kakule ithal edilen ürünlerdendir. Bu arada hatırlatmadan geçmeyelim kakule diğer baharat fiyatlarına göre pahalı bir bitkidir.

Kapari Nedir?

Kakule Faydaları Nelerdir?

kakule faydaları nelerdir

Kakulenin yemeklere, hamur işlerine, kahveye ya da çaya aroma vermesi için kullanıldığından bahsetmiştik. Ancak kakulenin içeriğindeki besin değeri de oldukça yüksektir. Besin değeri bu kadar güçlü olan kakulenin vücudumuz için faydalarını da gelin daha yakından görelim.

Kakulenin Faydaları;

Kakule Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

kakule nasıl ve nerelerde kullanılır

Meyvelerinin kurutulmasıyla kakulenin tohumları elde edilir. Yemeklerde hoş bir aroma vermesi için kullanılır. Ağız kokusunun giderilmesi için de kullanılan kakule keskin aroması sayesinde tercih edilen bir baharattır.

Kakulenin çay olarak tüketilmesi de oldukça yaygındır. Bunun için bir tatlı kaşığı kakule bir bardak sıcak su içerisine bırakılır ve ağzı kapatılarak 10-15 dk demlenmesi sağlanır.

Kakulenin kahveye aroma katmak için de kullanıldığı bilinmektedir. Bunun için de her bardak için yarım çay kaşığı kakuleyi kahvenize eklemelisiniz. Türk kahvesi ya da filtre kahve için de kullanabileceğiniz kakuleyi öğüterek kullanabilirsiniz.

Kakulenin Yan Etkileri Nelerdir?

Öncelikle her faydalı bitkinin fazla tüketildiğinde yan etkileri olabileceğini unutmamalısınız. Maalesef ülkemizde bir bitkinin faydalı olduğu duyulduğunda tüketiminde de abartılar görülmektedir. Beslenme alışkanlığı bir bütündür. Tek tip beslenerek ya da hayatımızdan sporu tamamen çıkararak sağlıklı bir hayata ulaşılması güçtür.

Kakule besin değerleri bakımından güçlü bir bitkidir. Ancak kakule çok sık kullanıldığında safra taşına neden olabilmektedir. Özellikle safra ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız kesinlikle doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz. Ayrıca düzenli olarak kullandığınız bir ilacınız var ise (örneğin antidepresan vb) kakule tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Kakulenin mide yanmaları için iyi gelebileceğinden bahsetmiştik ancak fazla tüketildiğinde mide ile ilgili şikayetleriniz artabilir.

Uyarı: Tüm bitkisel ürünler olduğu gibi kakule kullanılmadan önce de uzman bir hekime danışılmalıdır. Her ürünün yan etkisi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Hem olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak hem de istenilen faydayı elde etmek için kesinlikle  kontrolsüz kullanılmamalıdır.