Yaz günleri denilince akla gelen ilk şeylerden biri oluyor serinlemek. Ne kadar bol miktarda su içsek de vücudumuz farklı besinlere yönelmemiz konusunda ısrarcı oluyor. Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez meyvelerinden olan karpuz da tam bu noktada imdadımıza koşuyor. Kıpkırmızı rengi, sulu olması ve içimizi ferahlatmasından dolayı karpuzun sıcak yaz günlerindeki yeri apayrı oluyor.
Ayrıca içeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineral de karpuzu soframızdan eksik etmemiz konusunda önemli bir etken. Hem lezzeti hem de besleyiciliği ile ön planda olan karpuz sağlığa faydaları ile de tercih edilen bir meyvedir. Diyet listelerinde de sıklıkla yerini alması da aslında bunun en belirgin bir göstergesi.
Peki karpuzun vücudumuza olan faydalarını hiç merak ettiniz mi? Cevabınız ”evet” ise yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Karpuzun faydaları nelerdir, karpuz hangi hastalığa iyi gelir, karpuz çok yenirse ne olur, karpuzda hangi vitaminler var, karpuzun besin değerleri gibi karpuz hakkında tüm merak edilen sorulara ait işte tüm detaylar…
Konu Başlıkları
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Karpuz; A, B1, B3, B5, B6, B9 ve C vitaminleri bakımından zengin bir meyvedir. Bu da karpuz tüketmek için yeterli bir sebep olarak karşımıza çıkar. Günlük meyve ihtiyacımızı yaz günlerinde bu kırmızı meyveden karşılamamız yapabileceğimiz en doğru yaklaşım olacaktır.
- Karpuz lif bakımından güçlü özellikte olduğu için bağırsakları çalıştırır.
- Folik asit ve C vitamini açısından zengin olması nedeni ile hastalıklara karşı vücudun güçlü olmasını sağlar. Yani antioksidan özelliği vardır.
- Likopen ve antosiyanin miktarı yüksek bir kırmızı meyve olan karpuz kanser ile mücadele konusunda oldukça başarılıdır. Kalp krizi riski, ve birçok kalp hastalığına karşı vücudu korur.
- Böbrek sağlığı bakımından faydalı olan karpuz böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
- Metabolizmayı hızlandırır ve vücutta yağ birikmesinin önüne geçer.
- Kan basıncını düzenleyen karpuz tansiyonun da kontrol altında olmasını sağlar.
- Günlük bir porsiyon karpuz tüketilmesi halinde C vitamini ihtiyacı da doğal olarak karşılanmış olacaktır.
- Bol miktarda su içerdiği için yaz günlerinde susuzluğu giderme konusunda en faydalı meyvelerdendir.
- Kas ağrılarını azaltma noktasında da etkili olan karpuz spordan sonra tüketildiğinde vücudun kolay toparlanmasını sağlar.
- Cildin kaybettiği nemi geri getirir.
- Saç hücrelerini besleyerek daha sağlıklı görünmelerini sağlar.
Karpuz Hangi Hastalığa İyi Gelir?
Karpuz içerdiği değerli vitamin ve bileşenler sayesinde pek çok hastalığın etkilerini azaltmada ve vücudu rahatlatmada önemli etkiler göstermektedir. Örneğin günlük uygun miktarda karpuz tüketimi böbrek sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Günlük 150 gr kadar tüketilen karpuz böbrekleri temizler. Antioksidan gücü yüksek olan karpuz serbest radikallere karşı mücadelede de çok etkilidir. Damar tıkanıklığına bağlı olarak görülen semptomları en aza indirir ve damar tıkanıklığını önlemede önemli rol alır. Günlük uygun miktarda tüketilen karpuzun astım ataklarının şiddetini azalttığı da bilinmektedir. İçeriğindeki değerli bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek viral yolla bulaşan hastalıklara karşı kalkan görevi üstlenir. Obeziteye bağlı olarak görülen aşırı kilo artışının Önüne geçmek için çok sağlıklı bir atıştırmalık olarak bilinmektedir. Ayrıca karpuz içerdiği yüksek lif oranı sayesinde vücudu uzun süre tok tutar ve diyet sürecinde vücudu destekler.
Doğru Karpuz Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
”Her şeyin fazlası zarardır” lafından yola çıkacak olursak karpuzu da kararında tüketmekte fayda olacaktır. Karpuz potasyum bakımından da zengin bir meyve olduğu için böbrek rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli tüketmeleri gereklidir. Çünkü bazı hastaların potasyum konusunda aşırıya kaçmamaları gerekebilmektedir. 100 gramında 10 gram şeker bulunan karpuz şeker hastaları tarafından da temkinli şekilde tüketilmelidir. Bu tarz hastalıkları olan kişilerin doktora danışarak karpuz yemeleri doğru olacaktır. Böylece hangi miktarda ve ne sıklıkla tüketmeleri gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirler.
Bunun yanında karpuz aşırı tüketildiği zaman hastalığı olmayan sağlıklı kişilerde bile bir takım yan etkilere neden olabilir. Karpuz çok yenirse ne olur sorusunun cevabına gelin bir de daha yakından bakalım;
- Karpuz fazla tüketildiğinde gaz oluşumuna neden olabilir. Hatta en çok görülen yan etkilerinden biri ishaldir.
- İçeriğinde şeker miktarı fazla olduğu için çok fazla tüketilmesi halinde kilo alımı ortaya çıkabilir.
- Fazla karpuz tüketmek kan basıncı seviyesinde düşüşe neden olur. Dolayısı ile fazla karpuz tüketimi sonucunda tansiyon problemleri ortaya çıkabilir.
Bu tarz durumlar ile karşılaşmamak adına günlük karpuz porsiyonunu geçmemekte fayda vardır. Sağlıklı beslenmeye dikkat eden biriyseniz ve karpuzun faydalarından nasiplenmek istiyorsanız, günde 2-3 dilimi geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz. Karpuz yerken yanında beyaz peynir ya da farklı besinleri tercih etmek yerine tek başına tüketmeniz fazla kalori almamanız açısından daha isabetli bir seçim olacaktır.
Karpuzda Hangi Vitaminler Var?
100 gr karpuz içeriğinde bulunan besin değerleri şu şekildedir;
- Kalori: 30 kcal
- Yağ: 0.2 gr
- Karbonhidrat: 8 gr
- Sodyum: 1 mg
- Potasyum: 112 mg
- Protein: 0.6 gr
- C vitamini: 8.2 mg
- Demir: 0.2 mg
- Magnezyum: 10 mg
- Kalsiyum: 7 mg