20’lik diş nedir, Yirmilik diş ağrısı nedenleri, Gömülü 20’lik diş belirtileri, 20’lik diş ağrısı nasıl geçer ve 20lik diş çekimi hakkında uzman görüşlerini sizler için araştırdık… Acil şifalar dileriz…
Diş ağrısının günümüzde en sık karşılaşılan bir türü de 20’lik diş ağrısıdır. Genel olarak 18 ve 20 yaşları arasında çıktığı için adı yirmilik diş olan bu dişler üçüncü büyük azı dişleridir. Her ne kadar ismi 20’lik diş olsa da aslında 15 yaşından 70 yaşına kadar pek çok kişide ortaya çıkabildiği görülmektedir. Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek isteyen her kişinin bu konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olması ise gerçekten çok önemlidir.
Doğru pozisyon aldığında çiğneme anlamında önemli işlevleri olan 20’lik dişler kolay çürüyebilen ve iltihap kapabilen dişlerdir. Bu nedenle çoğu uzman tarafından yirmilik dişlerin hemen çekilmesi tavsiye edilmektedir.
Konu Başlıkları
20’lik Diş Nedir?
İnsanlarda yirmili yaşlarda çıkan ve ağızda en arka sırada yer alan dişlere 20’lik diş denir. çenenin her iki yanında 3 sıra halinde bulunan azı dişlerinin en sonunda bulunur. Her kişide alt ve üst çenede 2’şer adet olmak üzere tam 4 tane 20lik diş bulunmaktadır. 32 dişin tamamlayıcıları olarak görev alırlar.
Diğer dişler gibi çiğneme ve öğütme konusunda ağız yapısında önemli görevler üstlenseler de 20’lik dişler hem çıkarken hem de apse yaptıkları zaman çok şiddetli ve dayanılmaz ağrılara sebep olabilmektedir. Bazı 20’lik dişlerin çene yapısında uygun yer bulamadığı için damak içinde eğri şekilde büyüdüğü görülmektedir. 20 yaş dişlerinin sorunlu bir şekilde çıkıyor olması ya da yanlış bir pozisyonda çene içinde gömülü kalması diş köklerine, çene kemiği sağlığına, diş eti iltihaplanmalarına, yeme içme gibi aktivitelerde kişinin zorlanmasına sebep olur.
20’lik Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
20 yaş dişleri olarak da bilinen 20’lik dişlerin ağrı yapmasının birçok nedeni olabilir. 20’lik diş ağrısının nedenleri arasında 20’lik dişin çıkması bile başlı başına bir neden olduğu görülmektedir.
Ayrıca 20’lik dişin hızlı bir şekilde iltihaplanması ve çürümesi de 20’lik diş ağrısı nedenleri arasında yer almaktadır. 20’lik dişlerin çene yapısında yer bulamadığı için damak içinde eğri bir şekilde büyümesi de 20’lik diş ağrısı nedenlerindendir.
Kimi durumlarda 20’lik dişlerin erken çıktığı da görülebilmektedir. Genelde uzmanlar tarafından bunun nedeninin genetik faktörler olduğu söylenmektedir.
20’lik Diş Belirtileri
20’lik dişler çıkarken ya da çıkmadan kısa bir süre önce bazı belirtiler gösterebilirler. 20’lik diş belirtileri arasında ilk sırada ateş ve baş ağrısı sayılmaktadır. Bunun temel sebebi olarak da 20’lik dişlerin çıkarken diğer dişleri sıkıştıması ve kendine yer açmaya çalışması olduğu söylenmektedir.
Bu sırada dişlerin sıkışması sonucu baş ağrısı ve ateş 20’lik diş belirtileri arasında sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra gece uyku bozukluğu, gece diş ve çene bölgesinde görülen sancılar da 20’lik diş belirtileri arasında yer almaktadır.
Özellikle çenenin arka kısmında bulunan diş bölgesinde fazla bir basınç ya da çeneyi hareket ettirme noktasında zorluk yaşanması 20lik diş belirtisi olarak görülmektedir.
20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer
20 yaş dişi kişinin oldukça rahatsız edici anlar yaşamasına sebep olabilir. Diş problemleri arasında belki de en sancılı ve ağrılı geçen süreç 20lik diş çıkaraken görülür. Tüm bunların yanı sıra bazı kişilerde yapısal ve genetik faktörlerden kaynaklı olarak 20’lik diş oluşumu görülmeyebilir. Bu durumda merak edilen bir soru da 20 yaş dişleri çekilir mi? Uzmanlar tarafından genellikle oluşan 20’lik dişler çene yapısı ve diş sağlığı için bir tehdit ya da ağrılı bir durum oluşturmuyorsa herhangi bir şey yapılması tavsiye edilmez. Ancak ağrılı, sancılı bir dönem oluşuyorsa cerrahi yöntemler ile 20’lik dişlerin uzman bir çene cerrahı tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
20lik diş ağrısı belirtilerini şüpheli bir şekilde görüyorsanız hemen bir diş cerrahına görünmeniz gerekmektedir. Diş cerrahı yaptığı tetkik ve muayeneler sonucunda 20 yaş dişinin doğru pozisyonda çıkıp çıkmadığını kontrol edecek ve kişinin çene yapısına, 20 yaş dişinin büyüklüğüne göre uygun bir tedavi yöntemi geliştirecektir.
20’lik diş ağrısı nasıl geçer diye baktığımızda sunulan her yöntemin geçici olduğu unutulmamalıdır. Özellikle diş ağrısı için insanların ağrıyı dindirmek adına başvurduğu yöntemlerin bir çoğu yanlış ve bilinçsiz uygulamalardır. Bu nedenle diş doktorunuza danışmadan herhangi bir doğal yöntemi uygulamanızı tavsiye etmiyoruz. Öncelikli olarak doktornuzdan onay alıp geçici de olsa diş ağrısını kesmeyi düşünebilirsiniz. Diş ağrısı için tarif boyunca bilinen ve bir çok uzman doktor tarafından da tavsiye edilen bir yöntem karanfildir… 20’lik diş ağrısını geçirmek için en yaygın olarak kullanılan yöntemin karanfil yağı olduğu görülmektedir.
Karanfil yağı bir parça pamuk üzerine dökülür ve diş yüzeyinde bekletilir. Kısa süreliğine diş ağrısı geçecektir ancak kalıcı çözüm için diş doktoruna gidilmesi ihmal edilmemelidir. Diş ağrılarının kalp, kulak, beyin gibi birçok organdaki hastalığın belirtisi olduğu ve ihmal edildiğinde ise bazı hastalıkları tetiklediği unutulmamalıdır.
20’lik Diş Çekimi
20lik diş çekimi kesinlikle zorunlu değildir. 20lik diş çekimi tamamen diş cerrahının vereceği karara bağlıdır. Uygun bir pozisyonda çenede yerini almış olan 20lik dişin çekilmesi söz konusu değildir. Ancak diş yapısına uygun olmayan ve çene hareketini zorlayan pozisyonda çıkmış olan 20 yaş dişi çekilmesi uygun olacaktır.
20’lik dişlerin çekilmesini gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir;
- Çene yapısına yerleşmekte zorlanıyorsa
- 20’lik diş damak içine tamamen ya da yarı gömülü ise
- Yandaki dişlere veya bulunduğu kemiğe zarar veriyorsa
- Temizlenmeyecek bir pozisyonda ağız içinde yer almışsa
- Kırıktan dolayı zarar görmüş ise
- Dolgu, kanal tedavisi, kuron ya da başka bir tedavi yöntemi ile tedavi edilemeyecekse
Bu bulgular var ise 20’lik dişler mutlaka çekilmelidir. Aksi takdirde diş yapısının bozulmasına, dişlerin çarpıklaşmasına, diş iltihaplanmasına yol açabilir ve diğer sağlıklı dişlere kalıcı zararlar verebilir.
Özetle pozisyon olarak yanlış olan, diğer dişlere baskı yapan, öndeki azı dişinin çürümesine ve apse yapmasına sebep olan, kist oluşumunu tehdit eden ve diğer dişlerin sağlıklı gelişimine engel olan 20lik dişlerin çekilmesi doğru bir karardır.
20’lik Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalı?
Diş çekimi sonrası için dikkat edilmesi gerekenler konusunda öncelikli olarak hemen hatırlatalım; Yirmilik diş çekimi sonrası ilk gün içerisinde şişkinlik, damakta kızarıklık ya da hafif sızıntı şeklinde kanamaların olması normal belirtilerdir. Ancak bu belirtiler aşırı şiddetli oluyor ve uzun sürüyor ise mutlaka diş hekiminize danışmakta fayda olduğunu da unutmayın.
20’lik diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;
- Çekim sonrası ağız içine yerleştirilen tampon en az 30 dakika ağızda tutulmalı ve tekrar tampon kullanılmamalıdır.
- 20lik diş çekimi sonrasında en az 2 – 3 saat hiç bir şekilde yiyecek ve içecek tüketimi olmamalıdır. Sürenin sonunda ise ilk 2 – 3 gün mümkün olduğunca sıvı ağırlıklı ve yumuşak gıdalar ile beslenilmelidir.
- Yiyecekleri çiğnerken çenenin diğer tarafını kullanmak da 20lik diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
- Çekim sonrası özellikle ilk birkaç gün sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
- 20lik diş çekimi sonrası şişlik oluşmuş ise şişliği ve ağrıyı azaltmak için 10 dakikalık periyotlar ile buz kompres yapılabilir. Şişkinlik iler düzeyde ise kesinlikle çekim yapan doktora başvurulmalıdır.
- Diş doktoru tarafından verilen ilaçların da zamanında ve aksatılmadan içilmesi çok önemlidir.