Bize Göre Lezzetler

Gıda Zehirlenmesi Nedir, Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

gıda zehirlenmesi nedir, gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir

gıda zehirlenmesi nedir, gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir

İnsanların herhangi bir besin maddesini, yiyeceği veya içeceği tükettikten sonra vücutta oluşan enfeksiyon veya intoksikasyon durumlarına verilen genel isime gıda zehirlenmesi denir. Gıda zehirlenmesi mikropların üreme hızı arttığı için genelde yaz aylarında, sıcak havalarda daha çok görülmektedir. Bu yazımızda gıda zehirlenmesi nedir, gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir hakkında ayrıntılı bilgileri sizin için derledik.

Gribe Ne İyi Gelir?

Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Herhangi bir besin tüketiminden sonra vücutta oluşan enfeksiyon veya intoksikasyonlara gıda zehirlenmesi denir. Zehirlenme bazen hafif düzeyde ve kısa sürede geçebilir fakat bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Gıda zehirlenmeleri hemen hemen herkesi etkileyebilir. Ancak özellikle gıda zehirlenmelerine karşı bebek, çocuk, yaşlı, gebe ve bağışıklığı düşük kişilerin daha hassas oldukları söylenebilir. Gıda enfeksiyonları bakteri üreten mikropların olduğu yiyeceğin tüketimi sonucu oluşurken, gıda intoksikasyonu ise zehirli toksin üreten mikropların olduğu yiyeceğin tüketimi sonucu oluşan besin zehirlenmeleridir.

Gıda zehirlenmesine yol açan sebepler;

Gıda Zehirlenmesi Türleri Nelerdir?

gıda zehirlenmesi türleri nelerdir

Gıda zehirlenmeleri türleri, zehirlenmeye neden olan mikroorganizmalara göre temelde 4 gruba ayrılmaktadırlar.

  1. Stafilokok bakteri grubu: Süt ve süt ürünleri, et, salata gibi ürünlerden gelen bakteri grubudur. Genellikle minimum 2-3 gün maksimum 2 hafta içerisinde tedavi edilirler. Bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi bulguları vardır. Bu bakteri zehirlenmeleri hayati risk taşımaz ancak vücudun önemli oranda sıvı kaybına sebep olduğu için ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.
  2. Shigella bakteri grubu: Süt ve süt ürünleri, et, salata ve bakliyat grubunda oluşabilir. 4-5 gün tedavisi sürebilir. Bulantı, kusma, karın ağrısı bulgularına kanlı ishal de eşlik eder. Kişide ciddi sıvı kayıpları gözlenmektedir.
  3. Bacillus bakteri grubu: Pirinçte bulunan mikroorganizma grubudur. Şikayetleri karın ağrısı, kusma, ishal, halsizlik şeklindedir.
  4. Klostridyum bakteri grubu: Konserve ürünlerde bulunan bu bakteriler dünyanın öldürücülüğü en yüksek bakterileridir. Bu bakteri grubunun içerdiği toksinler öldürücü özelliğe sahiptir. Ciddi sıvı kayıpları olabilir. Zehirlenme şiddetine göre sinir sisteminde felç, solunum darlığı devamında ölümle sonuçlanan vakalar görülebilmektedir. Uzmanların belirttiğine göre bu bakterinin 2 kilogramı dünya nüfusunu yok edebilecek güçtedir.

Ayrıca görülen gıda zehirlenmesi türleri;

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir

Her gıda zehirlenmesinin belirtileri ve ortaya çıkma süresi farklı olabilir. Kimi zehirlenmeler dakikalar içinde belirtilerini gösterirken, kimi zehirlenmelerin belirtileri birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Bu farklılığın sebebi kişisel sağlık durumuna, bakteri türüne ve enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Genel ve yaygın olarak görülen gıda zehirlenmesi belirtileri şu şekilde olabilir;

Önemli not: Kanlı ishaliniz varsa, şiddetli boyun ve baş ağrısı varsa ve yukarıda saydığımız belirtiler iki günden uzun bir süredir devam ediyorsa hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Gıda Zehirlenmesinin Tedavisi Nasıl Olur?

Zehirlenme olasılığı ile hastaneye kaldırılan hastanın, öncelikle doktor tarafından fiziki muayenesi ( tansiyon, nabız, solunum hızı vb.) yapılmaktadır. Kan, idrar, dışkı ve kusmuk örnekleri de enfeksiyon tahlili yapılmak üzere alınabilir. Doktorunuz gerekli görürse röntgen çekilmesini de isteyebilir. Gıda zehirlenmesinin tedavisi nasıl olur sorusunun cevabı ise, kişinin geçmiş sağlık durumuna ve enfeksiyon şiddetine ve bakterinin cinsine bağlı olarak değişmektedir.

Kusma ve ishal ile birlikte gelişen gıda zehirlenmesinde yapılması gereken ilk tedavi kaybedilen sıvının geri alınması sağlanmalıdır. Bulantı, kusma devam ettiği için ağız yoluyla beslenemeyen, ishali uzun süren ve yüksek ateşi olan hastalara doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanmaktadır.

Gıda Zehirlenmesi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gıda Zehirlenmesinden Nasıl Korunuruz?

 

*Tüm bu yazılanlar bilgi amaçlı yazılmış olup, hekiminizin uygulayacağı tedavi yerine kesinlikle geçmemektedir. Herhangi bir uygulama öncesinde uzman bir doktorun görüşlerine başvurmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.