Zencefilgiller ailesine ait bir bitki olan kakulenin, Latince ismi elettaria cardamomumdur. Hindistan, Malezya, Nepal gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılan kakule, son yıllarda ülkemizde de kullanılan bir bitkidir. Özellikle yemeklerde, hamur işlerinde ya da çay olarak da tüketilebilen kakuleyi kahveye aroma katmak için de kullanabilirsiniz. Bu yazımızda kakule nedir, kakule faydaları nelerdir sorularının cevabını sizler için araştırdık. Son bölümde de kakule nasıl kullanılır bilgileri bulabilirsiniz.
Konu Başlıkları
Kakule Nedir?
Kakule sıcak bölgelerde yetişen ve boyu 4-5 m kadar uzayabilen bir bitkidir. Yaprakları oldukça büyük olan kakulenin meyveleri de 1-2 cm’dir. Tohumları mercimek büyüklüğünde olan kakule kokulu bir bitkidir. Daha çok Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişir. Hindistan’ın bataklık bölgelerinde yabani olarak yetişen kakule, ülkemizde yetiştirilmesi zor olduğu için, kakule ithal edilen ürünlerdendir. Bu arada hatırlatmadan geçmeyelim kakule diğer baharat fiyatlarına göre pahalı bir bitkidir.
Kakule Faydaları Nelerdir?
Kakulenin yemeklere, hamur işlerine, kahveye ya da çaya aroma vermesi için kullanıldığından bahsetmiştik. Ancak kakulenin içeriğindeki besin değeri de oldukça yüksektir. Besin değeri bu kadar güçlü olan kakulenin vücudumuz için faydalarını da gelin daha yakından görelim.
Kakulenin Faydaları;
- Kakule vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir bitkidir. İçeriğinde özellikle A ve C vitaminleri bol miktarda bulunur.
- Güçlü besin değerleri sayesinde kakule bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle astım, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği ve aynı zamanda akciğerdeki kan dolaşımını artırarak akciğerleri koruduğu da bilinmektedir.
- Kakule sindirim sisteminin çalışmasında faydalı bir bitkidir. Özellikle sindirim sorunu yaşayanların, mide yanması yaşayanların tükettiği bir bitkidir. Bunun yanında gaz giderici özelliği de olan kakulenin şişkinlik ve mide krampları tedavisinde de faydaları vardır.
- Sakinleştirici özelliği olan kakule, bu özelliği ile etkili bir antidepresandır. Özellikle depresyon, panik atak gibi durumlarda kişinin rahatlamasını sağlar.
- Kakulenin idrar yolları rahatsızlıkları için de faydaları vardır. Böbrek sağlığını korur ve idrar sorunların iyi gelir.
- Adet dönemlerinde kakule tüketildiğinde kramp ve spazmların dindirilmesine yardımcı olur.
- Kakule iyi bir afrodizyaktır. Cinsel gücün artırılmasına yardımcı olur.
- Keskin aroması sayesinde kakule ağız kokularına da iyi gelir. Aynı zamanda kakule diş ve diş eti sorunlarının giderilmesine de yardımcıdır. Özellikle Hindistan’da çiğnenerek tüketilmesi yaygındır. Hem diş eti sorunlarına hem de ağız kokusuna iyi geldiği düşünülmektedir. Çiğnemekte güçlük çekenler ağız gargarası yaparak diş ve ağız sağlığı için kullanabilirler.
- Hafızanın güçlenmesine yardımcı kakule, zihni açar. Böylece unutkanlık sorununa da iyi gelir.
Kakule Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?
Meyvelerinin kurutulmasıyla kakulenin tohumları elde edilir. Yemeklerde hoş bir aroma vermesi için kullanılır. Ağız kokusunun giderilmesi için de kullanılan kakule keskin aroması sayesinde tercih edilen bir baharattır.
Kakulenin çay olarak tüketilmesi de oldukça yaygındır. Bunun için bir tatlı kaşığı kakule bir bardak sıcak su içerisine bırakılır ve ağzı kapatılarak 10-15 dk demlenmesi sağlanır.
Kakulenin kahveye aroma katmak için de kullanıldığı bilinmektedir. Bunun için de her bardak için yarım çay kaşığı kakuleyi kahvenize eklemelisiniz. Türk kahvesi ya da filtre kahve için de kullanabileceğiniz kakuleyi öğüterek kullanabilirsiniz.
Kakulenin Yan Etkileri Nelerdir?
Öncelikle her faydalı bitkinin fazla tüketildiğinde yan etkileri olabileceğini unutmamalısınız. Maalesef ülkemizde bir bitkinin faydalı olduğu duyulduğunda tüketiminde de abartılar görülmektedir. Beslenme alışkanlığı bir bütündür. Tek tip beslenerek ya da hayatımızdan sporu tamamen çıkararak sağlıklı bir hayata ulaşılması güçtür.
Kakule besin değerleri bakımından güçlü bir bitkidir. Ancak kakule çok sık kullanıldığında safra taşına neden olabilmektedir. Özellikle safra ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız kesinlikle doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz. Ayrıca düzenli olarak kullandığınız bir ilacınız var ise (örneğin antidepresan vb) kakule tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Kakulenin mide yanmaları için iyi gelebileceğinden bahsetmiştik ancak fazla tüketildiğinde mide ile ilgili şikayetleriniz artabilir.
Uyarı: Tüm bitkisel ürünler olduğu gibi kakule kullanılmadan önce de uzman bir hekime danışılmalıdır. Her ürünün yan etkisi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Hem olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak hem de istenilen faydayı elde etmek için kesinlikle kontrolsüz kullanılmamalıdır.