Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

ağız kokusu neden olur, ağız kokusu nasıl geçer
ağız kokusu neden olur, ağız kokusu nasıl geçer

Günlük hayatta birçok insanın başına gelebilen ve özellikle çevremizdeki insanları rahatsız eden bir problemdir ağız kokusu. Ağız kokusu kişinin sosyal yaşantısını ve insan ilişkilerini önemli ölçüde etkileyen oldukça can sıkıcı da bir durumdur. Ağız kokusunu gidermek için neler yapılabilir sorusuna cevap vermeden önce ağız kokusu neden olur, ağız kokusunu artıran etkenler nelerdir diye bakmak gerekir.

Çünkü ancak ağız kokusuna neden olan etkeni ortadan kaldırarak ağız kokusunu önlemek mümkün olabilir. Ağız kokusu neden olur sorusuna verilecek birçok cevap alternatifi bulunmaktadır. Ağız kokusunun ilk etapta ağız hijyeninin yetersiz olmasından kaynaklandığı düşünülebilir.

Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalı

Ağız Kokusu Neden Olur?

ağız kokusu neden olur
ağız kokusu neden olur

Ancak ağız kokusunun hijyen dışında birçok sebebi olabilir. Her iki kişiden birinde ağız kokusu şikâyeti ile karşılaşılmaktadır. Bu kadar yaygın bir şekilde görülen ağız kokusu probleminin altında kimi zaman ciddi sorunlar da olabilmektedir.

Ağız kokusu neden olur sorusunun cevapları incelendiğinde karşımıza çıkan ilk nedenler arasında tükettiğimiz yiyeceklerin olduğunu görüyoruz. Bol miktarda soğan, sarımsak, karışık baharatlar tüketmek ağız kokusuna neden olur. Bunun dışında ağız hijyeninin yetersiz yapılması ağız kokusuna neden olur.

Düzenli diş fırçalamama, dil üstünü fırçalamama ve diş ipinin kullanılmaması ağızda bakteri oluşmasını artırarak ağız kokusuna neden olur. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı da ağız kokusu yapan nedenler arasında yer almaktadır. Ağız içinde bulunan çürük dişlerin tedavi edilmemesi ve devamında oluşan apse ve iltihaplanma ağız kokusuna neden olur.

Ağızdaki enfeksiyonlar bakteri oluşumunu tetiklediği için ağız kokusunu da artırmaktadır. Mide sıvısının yemek borusundan ağıza gelmesi ile oluşan reflü hastalığı da ağız kokusu nedeni olmaktadır. Uzun süreli bir şey yiyip içmemek de ağız içi bakteri ve mikroorganizmaların sayısını artırdığından ağız kokusuna neden olur.

Üst solunum yolu iltihabı, sinüzit, burun tıkanması gibi rahatsızlıklar sebebi ile ağızdan nefes alma sonucu ağız kokusu görülebilmektedir. Ağız kokusuna neden olan hastalık ve diğer etkenler;

  • Diş eti rahatsızlıkları ağız kokusunu artırır.
  • Karaciğer yetmezliği ağız kokusunu tetikler.
  • Akciğer kaynaklı enfeksiyonlar ağız kokusu oluşumuna neden olur.
  • Dil yüzeyinde oluşan mantar enfeksiyonları ağız kokusuna sebep olabilir.
  • Böbrek yetmezliği hastalığı ağız kokusunu artırır.
  • Bağırsak hastalıkları ağız kokusu oluşmasına bir diğer önemli faktördür.
  • Kullanılan bazı ilaçlar ağız kokusuna neden olur.
  • Uzun süreli protez kullanımı ağız kokusunu tetikler.

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

ağız kokusu nasıl geçer
ağız kokusu nasıl geçer

Ağız kokusu nasıl geçer sorusu ile ilgili olarak küçük önlemler almak mümkündür. Ancak her türlü denemelere rağmen önlenemez bir ağız kokusu durumu varsa mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir. Günlük yaşantımızda kendimizin dikkat edeceği birkaç basit yöntem ile ağız kokusu nasıl geçer sorusunun cevabını bulmak mümkündür. Gelin hep birlikte ağız kokusu nasıl geçer, nelere dikkat etmek gerekir öğrenelim;

  • Ağız kokusundan kurtulmak için ağız içi temizlik önemli: Yemeklerden hemen sonra ya da günde en az 2 kere dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçalama esnasında yanak içleri, dil yüzeyi ve diş etleri itina ile temizlenmeli, diş ipi kullanma alışkanlığı edinilmelidir. Ağız kokusundan kurtulmak için, uzun süre ferah bir nefes için diş fırçalamadan sonra mutlaka ağız gargarası yapılmasına özen gösterilmelidir. Özet olarak ağız hijyeni için yapılması gerekenler;
  1. Günde en az iki kez dişler fırçalanmalı.
  2. Diş fırçası sık sık değiştirilmeli.
  3. Sadece dişler değil dil ve iç yanaklar da fırçalanmalıdır.
  4. Ağız gargarası yapılmalı.
  5. Diş ipi kullanılmalı.
  6. Diş dolguları kontrolleri yaptırılmalı, eskiyen dolgu ve köprüler değiştirilmeli.
  7. Protezlerin günlük bakım ve temizlikleri yapılmalı.
  8. Rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalı.

Ağız Kokusu Geçirmek İçin

  • Ağız kokusundan kurtulmak için bol bol su için: Ağız kokusundan kurtulmak için tükürük salgı miktarının fazla olması önemlidir. Salgılanan tükürük sayesinde ağız içi kuruluğu önlenmiş olmakla birlikte bakteri ve enfeksiyon oluşumunu da en aza indirilmiş olur. Bu nedenle bol bol su tüketerek tükürük salgı miktarını artırıp ağız kokusunu büyük ölçüde önleyebilirsiniz.
  • Ağız kokusundan kurtulmak için sakız çiğneyin: Ağız kokusunu bastırmak, azaltmak için sakız çiğnemek faydalı olduğu söylenmektedir. Ağız kokusundan kurtulmak için özellikle şekersiz sakız veya çinkolu sakız çiğnenmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Ağız kokusunu gidermek için kokulu yiyeceklerden uzak durun: Soğan, sarımsak, turşu, lahana, kahve, ağır baharatlı ve soslu gıdalar tüketmek ağız kokusunu artırabilir. Ağız kokusunu gidermek için ve ferah bir nefese sahip olmak için bu tarz gıdaları mümkün olduğunda az tüketmek ya da tüketme sonrasında gereken ağız bakımının hemen yapılması gerekmektedir. Ayrıca sigara ve tütün kullanımının bırakılması hem diş eti rahatsızlıklarından hem de ağız kokusundan kurtulmak için tavsiye edilmektedir.
  • Ağız kokusundan kurtulmak için tarçın tüketin: Bazı gıdalar ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Ancak tüketilen bazı gıdalar ise ağız kokusundan kurtulmak için fayda sağlayabilmektedir. Özellikle tarçın ağız kokusundan kurtulmak için güçlü bir silahtır. Tarçın, ağızda hem hoş bir koku bırakırken hem de ağız içi bakterilerin çoğalmasını önlemektedir. Limon, bal, tarçın ve sıcak su ile ağız gargarası hazırlayabilir ve birkaç uygulama sonrasında ağız kokusundan önemli oranda kurtulabilirsiniz.
  • Ağız kokusundan kurtulmak için rezene: Tıpkı karanfil gibi rezeneyi de ağızda çiğneyerek, uzun süre ağızda tutarak ağız kokusundan kurtulmak mümkün olmaktadır.
  • Ağız kokusunu gidermek için karbonat: Her derde deva olan, özellikle doğal temizlik için sıkça kullanılan karbonat ağız ve diş bakımında da önemli bir yere sahiptir. Ağız kokusunu gidermek için ılık su ile karbonatı karıştırarak doğal gargara yapabilir ya da diş fırçasını karbonata batırarak ağız içini fırçalayabilirsiniz.
  • Ağız kokusunu gidermek için limon suyu: Limon içindeki asidik yapı sayesinde bakteri oluşumunu engellediği için ağız bakımı ve ağız temizliğinde sıkça kullanılması tavsiye edilmektedir. Limonlu su karışımı ile günde 1 kere ağız gargarası yapmak ağız kokusunu gidermek için etkili bir yöntem olarak bilinmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here