Ülkemizde rahatlıkla yetişebilen ve faydaları saymakla bitmeyen enginar tam bir karaciğer dostudur. Ancak enginarın faydaları sadece karaciğerle sınırlı değildir. Enginarı sofralarımızdan eksik etmemek için birçok sebep vardır. Karaciğer dostu olduğu kadar enginar bağırsak ve böbrek sağlığı için de faydalıdır. Enginarın faydaları nelerdir, enginar neye iyi gelir ayrıntılı bilgileri sizler için araştırdık.
İri yapraklı ve yaklaşık 20 cm uzunluğunda sapı olan enginar, papatyagiller ailesinden gelen bir bitki türüdür. Daha çok Güney Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen enginar ülkemizde de özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilmektedir.
Enginarın en taze ve lezzetli olduğu zamanlar bahar aylarıdır. Özellikle Mart- Nisan- Mayıs aylarında enginarı en taze ve lezzetli şekilde tüketmek mümkündür. Dünyada enginarın en çok üretildiği ülkelerin başında Mısır gelmektedir. İtalya, İspanya Cezayir, ABD, Arjantin gibi ülkelerde de enginar üretimi bakımından verimli ülkelerdir.
Konu Başlıkları
Enginarın Faydaları Nelerdir?
Vücudumuz için tam bir şifa kaynağı olan enginar kalbi korur, kolesterolü dengeler, kan şekerini düşürür, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve en önemli özelliği ise karaciğeri temizler.
Vitamin ve mineral zengini olan enginarda bol miktarda A ve C vitamini bulunur. Kalsiyum, fosfor, manganez ve demir içeren enginar protein ve karbonhidrat açısından da zengin bir bitkidir.
Kolesterolü Dengeler :Posa içeriği yüksek olan enginar kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Enginar yaprakları kandaki kolesterol miktarını normal düzeylere çeker.
Sindirim Sistemini Çalıştırır : Enginar yüksek düzeyde lif içermesinden dolayı sindirim sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olur. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerinin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler.
Mide Ekşimesine İyi Gelir : Enginarın yaprağı mide yanmalarına neden olan reflü belirtilerini azaltır. Bağırsak hareketlerini düzenlediği için mide ekşimesini hafifletir. Mide bulantısı, şişkinlik, karın ağrısı gibi mide rahatsızlıklarına enginar iyi gelir.
İdrar Sökücü Etkisi : Enginarın sağlığımıza olan bir diğer faydası da iyi bir idrar sökücü olmasıdır. Özellikle enginar yaprağı vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Enginar yaprağı içerisindeki bileşenler mesaneyi uyararak vücut sıvısının idrar yolu ile dışarı atılmasına destek olur. Ancak kullandığınız bir idrar sökücü ilaç varsa enginar yaprağı tüketmeniz vücudunuzdan daha fazla sıvının dışarı atılmasına neden olur; bu da vücudunuzun susuz kalmasına neden olabilir. Bu sebeple özellikle böyle bir ilaç kullanıyorsanız enginar tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Kanı Temizler Toksinleri Atar : İdrar sökücü özelliği ile enginar aynı zamanda iyi bir toksin atıcıdır. Vücuttaki fazla sıvının dışarı atılmasını sağladığı için toksinler de vücuttan atılır.
Kalbi Korur : Enginar kalp kaslarını kuvvetlendirir ve kalbin daha iyi çalışmasını sağlar.
Anemiye İyi Gelir : Enginar bol miktarda demir içerdiği için, demir eksikliği çeken anemi hastalarının tüketmesi önerilen bir sebzedir. 1 orta boy enginar yapraklarıyla birlikte tüketildiğinde günlük demir ihtiyacının %9’unu karşılayacak kadar demir içerir.
Enginar Neye İyi Gelir?
Yukarıda birçok faydasını saydığımız enginarın en önemli faydası karaciğer üzerinedir. Belki de enginar neye iyi gelir sorusunun ilk akla gelen cevabı karaciğer olacaktır. Enginarın vücudumuzda en çok yarar sağladığı organımız karaciğerdir. Tam bir karaciğer dostu olan enginarda karaciğeri koruyan flavonoid bulunur. Bu madde karaciğerdeki dokuların ve hücre zarlarının içinde oluşabilecek oksitlenmeyi azaltır. Enginar karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Karaciğerimiz yenilenme özelliği olan bir organımızdır ve bu yenilenmeye yardım eden en yararlı sebzelerin başında da enginar gelir.
Enginar Kaç Kalori?
Enginar vücudumuz için çok yararlı olmakla birlikte zayıflamak isteyen ve diyet yapanların da tüketebileceği sebzelerden biridir. Enginarın içeriğindeki inulin sayesinde kandaki şekerin düşürülmesine yardımcı olur. Bu sebepten dolayı şeker hastaları da enginarı rahatlıkla tüketebilir. Enginar içerdiği posa, lif ve vitaminler sayesinde vücuda gençlik ve dinçlik sağlar. Ayrıca düşük kalori olduğu için de diyet menülerinde tercih edilir. Sindirimi kolaylaştırdığı ve vücuttaki karbonhidratların yakılmasını kolaylaştırdığı için zayıflamaya yardımcı olur.
1 orta boy enginar (100 gram) yaklaşık 60 kaloridir. Doymuş yağ oranı düşüktür. Kolesterol içermez. Ayrıca B6 vitamini için de çok iyi bir besindir. Şimdi gelin enginarın besin değerini daha ayrıntılı görelim.
Enginarın Besin Değeri :
- 1 orta boy enginar yaklaşık 60 kaloridir.
- 3 gram protein
- 7,8 gram yağ içerir.
- 1,5 gram lif içerir.
- 30 mgr magnezyum
- 330 gram potasyum
- 0,8 gram demir içerir.
Enginar Nasıl Pişirilir?
Haşlanarak pişirilen enginarın lezzetine lezzet katan yağ ise zeytinyağıdır. Enginar yemekleri zeytinyağı ile pişirilir. İki şifa kaynağı enginar ve zeytinyağı bir araya gelince hem lezzet hem de sağlık deposu bir yiyecek ortaya çıkar.
Enginar tercihe göre yapraklı ya da yapraksız olarak da pişirilebilir. Ortasındaki tüylü kısımlar bıçakla ayıklanır ve kararmaması için limonlu suyun içinde 1-2 dakika bekletilir. Enginar tüketilirken bazen sadece göbek kısmı pişirilir. Ancak enginar yaprakları da çok lezzetli ve sağlıklıdır. Bu yüzden yeşil yaprakları da haşlanarak yenilebilir.
Enginar tüketilirken küçük boylar tercih edilmelidir. Çünkü enginarın boyu ne kadar büyükse kılçıklı yapısı da o kadar artar ve lezzeti de azalır. O yüzden enginar pişirirken küçük boy taze enginarlar tercih edilmelidir.