Meyve ve sebzeler arasında vitamin ve mineral bolluğu açısından bir numara olan ‘enginar‘ bu günkü konumuz…
Enginar nedir? Enginar faydaları nelerdir? Enginar nasıl saklanır? Enginarın karaciğere faydaları nelerdir? Enginar nasıl tüketilmeli? Enginar hangi organa iyi gelir? Enginar nasıl tüketilirse faydalı olur? Enginar ne kadar tüketilmeli? Karaciğer yağlanması için enginar faydaları nelerdir? Enginar çiğ olarak yenir mi? gibi enginar hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz… İşte Detaylar…
Konu Başlıkları
Enginar Nedir?
Yaban deve dikeni ve kara hindibanın kuzeni olan enginar, aslında çiçek özlü bir bitkidir. Bahar aylarıyla birlikte sofralarımızda yerini almaya başlayan enginarın ilk olarak Roma zamanında, İtalya’nın güneyinde yetiştirildiği düşünülmektedir.
Enginarın orta kısmında saman adında ve yenilmesi oldukça sakıncalı olan “tüylü” bir bölüm bulunmaktadır. Bu göbek kısmının yenilmesi tavsiye edilmemektedir. Uzmanlar enginarın yemeği yapılırken de yapraklarının çok iyi yıkanması gerektiği özellikle vurgulamaktadır.
Enginar Nasıl Saklanır?
Pişmemiş ya da işlem görmemiş enginarlar buzdolabında 8-9 gün boyunca muhafaza edilebilir. Tüm bitkiler gibi enginarı da oda sıcaklığında saklamak mümkündür ancak ya kısa sürede tüketmek ya da limonlu bir suyun içinde bekletmek gereklidir. Ayrıca enginar yaprakları soyulup ayıklandıktan sonra vakumlu poşetlerde buzlukta derin dondurucu ortamında aylarca saklanabilir.
Enginarlar, pişirildiğinde çabuk tüketilmelidir. Uzmanlar pişirilmiş enginarın buzdolabı ortamında da olsa en fazla 24 saat bekletilebileceğini söylemektedir. Uzun süre bekletilen enginar genellikle sindirim rahatsızlığına neden olan toksik küfler oluşturmaya başlar.
Enginar Nasıl Tüketilmelidir?
Enginar nasıl tüketilirse faydalı olur sorusu da oldukça merak edilen bir diğer sorudur. Uzmanların uyarılarına göre en etkili en faydalı enginar tüketme şekli yaprakları ile birlikte tüketmektir. Çünkü enginar yapraklarında yüksek miktarda sinarin adlı madde bulunur. Ve sinarin maddesi yüksek kolesterole karşı çok etkili bir silahtır. Sadece yüksek kolesterole karşı değil sindirim sorunlarının çözümü, safra üretiminde artış ve yağ yakımını da hızlandırdığı için enginarın yaprakları ile tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak bu noktada hemen hatırlatalım ki safra taşı olan kişilerin enginar yapraklarını tüketmesi önerilmemektedir.
Enginar barındırdığı faydalarını en iyi şekilde gösterebilmesi için doğru yöntem ile tüketilmesi gerekir. Bu nedenle enginarın besin değeri kaybı olmadan doğru bir şekilde pişirilmesi çok önemlidir. Bu konuda en merak edilen bir konu enginar çiğ yenir mi sorusudur. Hemen belirtelim eğer çok küçük ve taze enginarlar çiğ ve bütün olarak yenebilir.
Orta boy ve büyük boy enginarlar ise suda kaynatılarak ya da buharda pişirilmelidir. Enginar zeytinyağlı olarak pişirilebileceği gibi protein miktarını artırmak için etli de pişirilebilir. Zeytinyağlı enginar pişirirken 1 adet enginar için 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterli olacaktır. Zeytinyağlı enginar yemeğine iç bakla, havuç, bezelye gibi sebze ilavesi de yapılabilir. Burada önemli olan sebzelerin pişme süresini iyi bilmek ve ona göre sırası ile pişirmektir. Enginar besin değerini kaybetmemesi için hafif diri kalacak şekilde pişirilmelidir.
Pişirmeye hazırlık aşamasına sert ve hasarlı olan pullu kabuk kısmı koparılarak başlanmalıdır. Daha sonra isteğe bağlı olarak sap kısmı kesebilir veya kesilmeden de tüketilebilir. Pişme süresi boyutlarına ve seçilen pişirme yöntemine bağlı olarak 15 ila 30 dakika sürebilir. Çekildiğinde yapraklar kolayca kopuyorsa enginarlar hazırdır. Ayrıca pişirmeden önce yaprakların yenmeyen kısmı isteğe bağlı olarak kesilebilir ve samanı çıkarılabilir. Daha sonra limonlu suda 15 – 30 dakikalık zaman aralığında pişirip tarifine göre kullanabilir.
Enginar yemeği ister zeytin yağlı olsun ister etli pişirildiği gün içinde tüketilmelidir. Enginarı pişirdikten sonra enginarın buzdolabı ortamında en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir günden daha uzun süre bekletilen enginar yemeğinin tüketilmesi başta sindirim ve mide rahatsızlığı gibi sorunlara neden olan toksik küfler içermeye başlar. Bu nedenle enginarı en verimli şekilde tüketmek istiyorsanız pişirdiğiniz gün içinde bitirmeniz gerekmektedir.
Enginarın Faydaları Nelerdir?
Enginar, vücuttaki serbest radikalleri yok etmeye çalışan antioksidanlar ve bitki besinleri içerir. Serbest radikallerin birikip hücre dokularına sızmasına karşı savaşarak çeşitli kanser türlerini yok etme gücüne sahiptir. Araştırmalar, enginarların özellikle iki kanser türü üzerinde etkili olduğunu göstermiştir, bunlar: meme kanseri ve karaciğer kanseridir.
Enginar ve enginar özü tüketmek vücuttaki iltihabı ve yaraları yok etmek, kan akışını iyileştirmeye ve normalin üzerindeki kolesterol seviyelerini düşürmek için birebirdir. Enginar ayrıca kronikleşen bazı kalp hastalıklarının meydana getirdiği hasarları tamir etmeye çalışarak kalbe fayda sağlar.
Enginarın yüksek lif içeriği sayesinde kilo vermeye yardımcı olma özelliği de vardır. Lif, kabızlığı ve ishali önlemeye ve rahatlatmaya yardımcı olmak için sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar. Aynı zamanda vücuttaki toksinlerin neden olduğu bazı atıkların, aşırı kolesterolün, şekerin ve diğer toksinlerin pasifize olmasında büyük bir etkendir.
Enginarın kök kısmı, kötü huylu şeker etkilerini düzenlemeye yardımcı olur. Enginardaki lif, kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasında önemli rol üstlenir. Lif, glikozun kanda daha yavaş emilmesine izin verir ve bu da, diyabeti doğrudan kontrol etmek için insülin artışlarının önlenmesine olanak sağlar.
Enginar sebzesinde bulunan demir sayesinde kansızlığın önlenmesi de yer alıyor. Demir eksikliği yorgunluk, zayıflamış bağışıklık sistemi, zayıf konsantrasyon ve sızdıran bağırsak sendromu (bağırsak aşırı geçirgenliği) ile bağlantılıdır. Enginar vücuda demir sağlayarak istenmeyen anemi(kansızlık) semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Sık enginar tüketimi cildin güzelleşmesini ve kendini yenilemesini sağlar. Enginardaki antioksidanlar, cildin yaşlanmasını önleyerek kuru ve kırışık görünümü engeller.
Özetle enginar faydaları şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
- Enginar içerdiği bileşenler sayesinde mide iç zarını ve duvarını korur.
- Enginar hazımsızlığa iyi gelir ve sindirim sistemini geliştirir.
- Karaciğerin doğal yollardan temizlenmesini sağlar.
- Kilo verme sürecine yardımcı olur. Uzun süre tok tutar ve metabolizma hızını artırır.
- Kan hücre sayısını artırır.
- Böbreklerin çalışmasını geliştirir.
- Vücuttan toksin sıvıların çok daha kolay atılması için etkilidir.
- Kemik sağlığı için çok etkili içeriklere sahiptir.
- Yaşlanmaya bağlı hücre tahribatını önler, hücrelerin yenilenmesinde etkilidir.
- Romatizma şikayetlerini en aza indirir.
Enginar Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?
Enginar siroz hastalığı tedavisi için doğal bir ilaçtır. Araştırmalar sık enginar tüketen insanların siroza yakalanma olasılıklarının tüketmeyenlere göre 5 kat daha az olduğunu göstermiştir. Enginarı özellikle mevsiminde tüketmek, pek çok hastalığa yakalanma riskini düşürecektir.
Enginar; cilt kanseri, kolon kanseri, bağırsak ve mide kanseri, erken yaşlanma, bunama, kansızlık, yüksek kolesterol gibi hastalıklara karşı etkilidir.
Enginar Hangi Organa İyi Gelir?
Sağlık açısında olumlu katkıları saymakla bitmeyen enginar vücudun genelinde çok faydalı etkiler gösterir. Ancak özellikle içerdiği magnezyum, çinko, potasyum ve kalsiyum sayesinde en başta karaciğer, mide ve kalp gibi organlara çok iyi gelir. Öyle ki bir kişinin yıl içinde düzenli aralıklar ile toplam 40 adet enginar tüketmesi karaciğeri tamamen temizlediği ve mideyi toksinlerden arındırdığı söylenmektedir.
Enginarın Karaciğere Faydaları Nelerdir?
Enginar vücut sağlığı için faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Özellikle ege yöresinde zeytinyağlı olarak pişirilip servis edilen bu besin neredeyse her derde deva… Ama özellikle karaciğer için enginar başka bir anlam ifade ediyor. Enginar tam bir karaciğer dostu olarak çok önemli etkiler gösteriyor. Enginar karaciğeri toksinlerden ve zararlı maddelerden arındıran bir besin olarak bilinmektedir. Haftada düzenli olarak enginar tüketirseniz yıl boyunca enginar tüketmeye devam ederseniz karaciğer ile ilgili pek çok sorunu önlemiş olacaksınız. Çünkü enginar içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde karaciğeri arındırır, temizler. Enginarın içerdiği yüksek oranda ‘Ciarin’ etken maddesi karaciğerin hastalıklara karşı korunmasını sağladığı için enginar, karaciğer hastalıklarında kalkan görevi görmektedir.
Enginar Ne Kadar Tüketilmeli?
İnsan sağlığı için çok faydalı içeriğe sahip olan enginar mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besindir. Yılda bir iki kez enginar tüketerek enginarın faydalarını göremeyeceğinizi bu noktada hatırlatmak isteriz. Uzmanlara göre haftada en az bir kere enginar tüketilmesi gerekmektedir. Enginar sevenler için ise haftada iki kere enginar tüketimi tavsiye edilmektedir. İster mevsiminde taze taze tüketin ister dondurucuda muhafaza ederek mevsim dışında tercih edin yılın her haftasında düzenli olarak bir ya da iki kere enginar tüketilmesini tavsiye ediyoruz.