Diyet Yapmak Bağışıklık Sistemini Zayıflatır Mı?

diyet yapmak bağışıklık sistemini düşürür mü
diyet yapmak bağışıklık sistemini düşürür mü

Bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan tek etmen sadece yediklerimiz değildir. Bunun yerine bağışıklık sistemini güçlendiren ya da çökerten çok fazla etmen bulunmaktadır.

Bağışıklık sistemini etkileyen faktörler anne karnından başlamaktadır. Anne karnındaki bir bebeğin antikor üretmeye başlamasını ileriki dönemlerinde anne sütü desteklerken; büyümesiyle birlikte çevresel faktörler de işin içerisinde girecektir.

Bu açıdan bakıldığında ise diyetlerin bağışıklık sistemi üzerindeki tek etmen olduğunu söyleyemeyiz. Diğer bir yandan sağlıklı bir beslenme bağışıklık sisteminin dayandığı en önemli dayanak noktasını da oluşturmaktadır.

Bu yazımızda zayıflamak için yapılan diyetlerin bağışıklık üzerinde olumsuz etkiler yaratmaması adına uzman önerilerini sizler ile paylaşacağız…

Diyet Nedir?

diyet nedir
diyet nedir

Diyetin bağışıklık sistemini düşürüp düşürmeyeceğinin cevabını vermek için öncelikle diyet kavramının ne olduğuna bakmalıyız. Diyet teriminin açıklamasına baktığımızda; bir kişinin gün içerisinde alması gereken mineral ve vitaminlerin tamamını almasını sağlayan beslenme biçimi olduğunu görürüz. Yani, diyet kilo almak ya da vermek için uygulanan planlanmış bir beslenme şekli olmaktan çok uzak bir kavramdır.

Diyet insanların yedikleri ya da yemedikleri besinlerin hayat bulmuş halidir. Yani kişi belirli besinlere ağırlık vererek ya da belirli besinleri hiç tüketmeyerek diyet yapmış olur. Farklı sebepleri olsa da diyet yapmanın amacı kişinin ideal kilo seviyesine ulaşmasıdır. Tabi ki sağlıklı bir yaşam sürmek ya da süreğen hastalıların tedavisi için de diyet yapılabilir.  En genel anlamda belirtilecek olursa diyet yapmanın amacı sağlıklı işleyen bir metabolizmaya sahip olmak ve dengeli bir vücut ağırlığı sağlamaktır.

Diyet Yaparsam Hastalanır Mıyım?

diyet yaparsam hastalanır mıyım
diyet yaparsam hastalanır mıyım

Eğer günlük olarak almanız gereken vitamin ve minerallerin tamamını dengeli bir şekilde alıyorsanız o zaman diyet bağışıklık sistemini düşürür mü sorusunun cevabı hayır olacaktır. Hatta tam tersi bir durumdan söz etmek de mümkündür. Çünkü insanların almaları gereken günlük vitamin, mineral, makro besinler ve kaloriler; kişilerin daha sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sağlayan en temel etmenlerin başında gelmektedir. Bu durumda da bilinçli bir şekilde diyet yapmak bağışıklık sistemini güçlendirerek sizleri hastalıklardan koruyacaktır.

Bilinçli bir şekilde ya da uzman desteği ile ihtiyacınız olan bütün besinleri yeterli miktarlarda almak diğer bir yandan sizi ideal kilonuza ulaştırarak fazla kiloların sebep olduğu hastalıkların riskinin de azalmasını sağlayacaktır. Bu kısımda en önemli nokta kişiye özgü uzman diyetisyen kontrolünde ve danışmanlığında yürütülen bir diyet programının uygulanmasıdır. Kişiye özgü diyet programı öncesinde kişinin var olan kan değerleri, yaşı, cinsiyeti, boyu, yaşam tarzı ve varsa kronik rahatsızlıkları uzman bir diyetisyen tarafından bir bütün olarak değerlendirilir. Tüm bu değerlendirmelere en uygun şekilde hazırlanan diyet programı ile süreç içerisinde gelişen olumsuzluklar beslenme danışmanı kontrolünde yeniden güncellenir.

Diğer bir yandan zayıflamak ya da kilo almak için bilinçsiz bir şekilde uygulanan kısıtlanmış yemek programları, sizin yeteri kadar mineral ve vitamin almanızın önüne geçecek veya besleyici değeri bulunmayan besinleri tüketmenize sebep olacaktır. İşte bu türde uygulanan bilinçsiz diyetler sadece bağışıklık sisteminiz değil sağlığınızı da düşürecektir ve hasta olma ihtimalinizi arttıracaktır. Tam da bu nedenle internette gördüğünüz ya da başka bir kişinin uyguladığı diyet programları her kişi için uygun olmayabilir. Özellikle çok düşük kalorili diyetlerin ( şok diyet olarak bilinmektedir) beslenme hatalarına neden olduğu ve kişinin bağışıklık sistemini zayıflattığı uzmanlar tarafından da dile getirilmektedir.

Son olarak sizler de diyet yapmak bağışıklık sistemini düşürür mü sorusunun cevabını arıyorsanız, o zaman bilinçli bir şekilde diyet yapmanın böyle bir riske sebep olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bilinçli diyet programı için uzman bir yardım almanızı ve bu plana uygun bir şekilde istikrarlı bir şekilde beslenmenizi tavsiye ederiz. Herhangi bir kronik rahatsızlığınız yok ve bilinçli bir diyet programında olmazsa olmaz kuralları merak ediyorsanız;

  • Kesinlikle öğün atlamayın.
  • Günde 1,5 – 2 litre olacak şekilde su tüketin.
  • Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.
  • Ara öğünlerde kuru yemiş, yoğurt, meyve gibi atıştırmalıklardan birini akşam öğünlerinde ise sebze ağırlıklı beslenin.
  • Protein alımını öğlen öğününde tercih edin.
  • Kaliteli karbonhidrat alımı için beyaz ekmek yerine tam buğday ya da çavdar ekmeği tercih edin.
  • Şekerin her türlü içeriğinden uzak durun.
  • Günlük en az 40 dakika yürüyüş ya da 20 dakika kardiyo yapın.
  • Ve günde en az 8 saat uyumaya özen gösterin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here