Egzotik sebzelerden biri olan kapari genellikle İtalyan yemekleri yanında servis edilir ve oldukça lezzetlidir. Lezzetinin yanında kaparinin birçok faydası da vardır. Sindirime yardımcı olması, kolesterolü dengelemesi kaparinin faydalarından sadece birkaçıdır. Bu yazımızda önce kapari nedir ve ardından da kaparinin faydaları nelerdir sorularının cevabını ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
Konu Başlıkları
Kapari Nedir?
Hintçe “Kabra” olarak da bilinen kapari ana yemekleri tamamlayan bir garnitür çeşididir. Akdeniz ikliminde rahatça yetişme imkanı bulunan kapari, Akdeniz mutfağında da sıklıkla tüketilir. Ülkemizde kullanımı diğer sebzelere göre yaygın olmasa da son yıllarda kullanım sıklığı giderek artmaktadır.
Kapari bitkisi; Akdeniz iklimine özgü yapraklarını döken bir çalı çeşididir. Sıcak ve nemli iklimlerde rahatlıkla yetişen kapari bitkisi toprağa dikiminden 3 yıl sonra tomurcuklar verir ve bu küçük tomurcuklar toplanarak güneşin altında solması beklenir. Güneşin altından alınan kapari daha sonra zeytinyağı, tuz ve sirke karışımının içinde bekletilir. Küçük tomurcuklu kapariler baharat olarak da kullanılır. Kaparinin bazı yörelerde baharat olarak da kullanıldığı bilinmektedir.
Kaparinin kullanım geçmişi de oldukça eskidir. Kaparinin yemeklerde kullanımı Sümerlere kadar uzanmaktadır. Lezzeti kadar faydaları ile de dikkat çeken kapari, oldukça düşük kalorilidir ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye de yardımcı olur.
Propolisin Faydaları Nelerdir?
Kaparinin Faydaları Nelerdir?
Güçlü Antioksidan; Kapari içinde bulunan quercetin ve rutin bileşenleri ile güçlü antioksidan etkisi yaratır. Antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi de bağışıklık sistemini güçlendirir.
Mineral Zengini; Kaparinin bir diğer faydası da mineral zengini olmasıdır. Bakır, demir ve kalsiyum gibi mineralleri bol miktarda bulunduran kapari, bu sayede kemik ve diş sağlığının güçlenmesine olumlu etki eder. Demir minerali ise kan hücrelerinin oluşumunu etkiler ve kaslara oksijen depolayarak güçlenmesini sağlar.
Vitamin Zenginidir; Kaparinin bir diğer faydası da vitamin zengini olmasıdır. Kaparide A ve K vitaminleri bulunur. Bu vitaminlerin yanı sıra riboflavin ve niasin vitaminleri de içeren kapari vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. A vitamini özellikle göz sağlığının korunmasını katkı sağlar. K vitamini ise kan pıhtılaşmasını azaltır ve kemik sağlığını korur. B2 vitamini bakımından da zengin bir besin olan kapari vücudun ihtiyacı olduğu enerjinin depolanmasını sağlar.
Lif İçerir; Lif, bağırsak ve mide sağlığı için en önemli bileşenlerden biridir. Daha sağlıklı bir sindirim sistemi için lifli gıdaların tüketilmesi gerekir. Kapari bol miktarda lif içerir. Lifler bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek boşaltım sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. 1 yemek kaşığı kaparide yaklaşık 0,3 gram lif bulunur. Bu oran oldukça iyidir ve günlük lif alımının %3’ünü karşılamaktadır.
Toksinleri Vücuttan Atar; Beslenme düzenimizde vücudumuz bazen toksinleri dışarı atamaz. Kapari zararlı toksinlerin dışarı atılması için detoks etkisi yaratır ve vücudu temizler.
Romatizma Hastalıkları; Kaparinin bilinen faydalarından birisi de romatizma ağrılarını hafifletmesidir. Antik Yunan’da romatizma ağrılarını hafifletmek için kapari kullanıldığı bilinmektedir.
Mide; Kapari lifli yapısından dolayı bağırsak sağlığını korurken bir diğer faydasını da mide için gösterir. Lifli yapısından dolayı mideyi rahatlatır, şişkinlik ve gaz sıkışmasını azaltır.
Kan Şekerini Dengeler; Şeker içermeyen yapısı ile kapari tüketildikten sonra kan şekerini yükseltmez. Düzenli olarak tüketildiğinde kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar. Bu özelliği ile şeker hastalarının kapari tüketmesinde bir sakınca yoktur.
Saçları Uzatır; Demir ve B vitamini zengini olan kapari saç köklerinin beslenmesini ve saçların uzamasını sağlar. Bazı organik saç bakımı ürünleri içinde kapari özünün bulunma nedeni kapari bitkisinin saçın uzamasına olan katkısıdır. Kapari içeriğindeki B2 vitamini ve demir minerali sayesinde saç köklerini besler. Kan dolaşımını hızlandırır ve saç dökülmesini azaltır.
Cildi Besler; Kapari cilt yüzeyinde kırışıklık ve tahrişlerin azalmasına olumlu etki eder. Yüksek antioksidan özelliği sayesinde cilt hücrelerini besler ve yaşlanma etkilerini zayıflatır.
Balgam Sökücüdür; Kapari özellikle kış aylarında soğuk algınlığına bağlı oluşan balgamın azalmasına katkı sağlar ve iyi bir balgam sökücüdür.
Kapari Nerede Satılır?
Ülkemizde kullanımı yavaş yavaş da yayılmaya başlanan kapari özellikle büyük marketlerde rahatlıkla bulunabilir. Kaparinin satıldığı bir diğer yer ise İnternet üzerinden satış yapan organik gıdaların satıldığı e-ticaret siteleridir. Günümüzde bazı aktarlarda da kapari satılmaktadır.
Kapari Nasıl Tüketilir?
Farklı tüketim şekilleri olmakla birlikte kapari, bazı sosların içine tat vermek için kullanılırken bir diğer kullanım çeşidi de baharat olarak tüketilmesidir. Küçük tomurcuklu kapariler genellikle tuzlu suda kapalı şişe içinde satılır. Yemeklerin yanında garnitür olarak ya da salata soslarının içinde kapari kullanılır.
Uyarı: Tüm bitkisel ürünler olduğu gibi kapari tüketmeden önce de uzman bir hekime danışılmalıdır. Her ürünün yan etkisi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Hem olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak hem de istenilen faydayı elde etmek için kesinlikle kontrolsüz kullanılmamalıdır.