Ağız Bakımı Nasıl Olmalı? Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

ağız bakımı nasıl olmalı, doğru bilinen yanlışlar neler
ağız bakımı nasıl olmalı, doğru bilinen yanlışlar neler

Daha beyaz ve sağlıklı dişlere sahip olmak için ağız ve diş sağlığı bakımına dikkat edilmesi gerektiği hepimizce bilinen bir gerçek. Ancak bazen ağız ve diş sağlığımıza dikkat ederken doğru olarak bildiğimiz bazı yanlış uygulamalar da yapabiliyoruz. Yapılan bu yanlışlar bazen geri dönüşü olmayan durumlara yol açabiliyor, sağlıklı olan dişlerin kaybedilmesine ya da daha fazla zarar görmesine neden olabiliyor. Bunun yanında diş bakımı doğru yapılmadığında diş ağrılarına neden olabiliyor. Bu yazımızda ağız bakımı nasıl olmalı, ağız ve diş bakımında doğru biline yanlışlar nelerdir sizler için araştırdık.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?

ağız bakımı nasıl olmalı
ağız bakımı nasıl olmalı

Peki ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır? Diş çürüklerinin önüne geçmek ve daha sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak için diş fırçalama alışkanlığını tam olarak oturtmak gereklidir. Bunun yanında diş hekimine 6 ayda bir muayene olunmalı ve rutin kontroller yapılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; ağız ve ve diş bakımı estetik açıdan olduğu gibi sağlık açısından da çok önemlidir ve zamanında müdahale edilmeyen diş çürükleri ağız yaraları kulak beyin gibi ağız bölgesine yakın bir çok organı etkilemektedir.  Ağız bakımı nasıl olmalı ve dikkat edilmesi gerekenler için aşağıda sizler için derlediğimiz bakım rutinlerini uygulayarak başlayabilirsiniz.

  1. Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalayın. Özellikle gece yatmadan önce dişlerinizi fırçalamak çok faydalıdır. Çünkü gece boyunca ağızda bakteriler daha fazla oluşur.
  2. Diş İpi Kullanın. Ağız ve diş bakımınızda diş ipi kullanmayı da alışkanlık haline getirmelisiniz. Diş fırçasının bazı durumlarda diş aralarında çıkaramadığı yemek artıklarını diş ipiyle rahatlıkla çıkarabilirsiniz.
  3. Dilinizi de Temizleyin. Diş fırçalama işleminden sonra bir çok kişinin atladığı noktalardan birisi de dil üzerini temizlemektir. Dil üzerini temizlemek nefesin kötü kokmasını engeller. Dil üzerini temizlemek için diş fırçanızdan yardım alabilirsiniz. Bazı diş fırçalarının arka kısımları dil temizlemek için uygun olarak tasarlanmıştır.
  4. Ağız Suyu Kullanın. Ağız bakım suyu Özellikte dişlerde bakteri plağı oluşumuna karşı koruma sağlayan ağız bakım suları aynı zamanda nefesinizi tazeler. Dişinizi fırçaladıktan sonra, ağız suyunun kendi kapağını ölçek olarak kullanabilirsiniz. Ağzınıza aldığınız ağız bakım suyunu yaklaşık 30 saniye- 1 dakika boyunca ağzınızda gargara yapılması yeterlidir.

Eğer hassas dişlere sahipseniz ağız bakım suyunu kullanmadan önce diş doktorunuza danışmalısınız. Bazı ağız ve diş eti problemlerinde diş hekimleri tarafından tavsiye edilen özel ağız bakım suları da mevcuttur.

Ağız ve Diş Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar Neler?

ağız ve diş bakımında doğru bilinen yanlışlar neler
ağız ve diş bakımında doğru bilinen yanlışlar neler

Dişleri Bastırarak Temizlemek Daha İyi Temizler (Yanlış)

Dişlerinizi bastırarak fırçalamak dişlerinizi daha iyi temizlemediği gibi “fırça çürüğü” denilen aşınmalara da neden olabilir. Bastırarak fırçalama yaptığınızda diş minesi aşınıp alttaki sarı tabaka daha çok ortaya çıkar, dişlerin daha sarı görünmesine neden olur. Dişleri sert bastırarak fırçalamak diş hassasiyetine ve diş eti çekilmelerine de neden olur. Dişlerinizi baskı yapmadan daha yumuşak hareketlerle fırçalamanız gerekir.

Fazla Diş Macunu Kullanmak Dişleri Çizer (Yanlış) 

Diş minesinin çizilmesinin nedeni diş macununun fazla kullanılmasıyla ilintili değil, macunun granüllerinin büyük olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden granülleri büyük diş macunları uzun süre kullanılmamalıdır. Diş fırçasına sürülen diş macunun ise mercimek tanesi büyüklüğünde olması yeterlidir.

Diş Fırçası ve Macun Önce Islatılarak Fırçalanmalı (Yanlış ) 

Dişlerinizi fırçalamadan önce diş fırçasını ıslatmaya gerek yoktur. Macunu diş fırçasına sürdükten sonra ıslatmadan dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Sert Diş Fırçası Daha İyi Temizler (Yanlış) 

Bir diğer yanlış bilgi de sert kıllı diş fırçalarının diş temizliği için daha etkili olduğudur. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Diş fırçası seçerken orta sertlikte diş fırçaları tercih etmeniz diş sağlığınız için daha faydalı olacaktır.

Diş Beyazlatma Dişleri Daha Fazla Sarartır (Yanlış) 

Beyazlatma uygulaması kişinin sahip olduğu diş rengini daha da beyazlatmak için yapılır. Diş beyazlatma işleminin yapıldığı ilk dönemlerinde sigara, çay ve kahve gibi dişlerin rengini etkileyecek kafeinli ürünlerden uzak durulmalıdır. Diş beyazlatma işlemini gerçekleştirecek diş hekimi tavsiyelerine uyulması da çok önemlidir.

Ağız Kokusu Herkeste Olur (Yanlış) 

Bir başka yanlı bilgi de ağız kokusunun herkeste görülebileceğidir. Ancak ağız kokusu diş eti hastalıklarından, çürük diş ya da sindirim sistemi gibi sorunlardan kaynaklanır. Ayrıca sinüzit ve üst solunum yolu enfeksiyonları da ağız kokusu oluşumuna etkilidir. (Geniz akıntısı vs)

Diş Fırçalarken  Kanama Olması İyidir (Yanlış) 

Fırçalama sırasında görülen kanamalar diş eti sorunlarının işaretidir. Diş fırçalarken kanamalar yaşanıyorsa acilen bir diş hekimine başvurmak gerekir.

Diş Ağrılarında Dişin Üzerine Aspirin, Kolonya, Tuz Koymak Ağrıyı Keser (Yanlış)

Alkol ve alkol içeren ürünlerin dişlere uygulanması diş ve diş etlerinde  alkol- aspirin yanığı oluşmasına neden olabilir.  Diş ağrıları için uygulanan aspirin, rakı gibi ürünlerin ağrı kesici özelliği yoktur.

Hamilelikte Dişlerin Kalsiyumu Çekildiği İçin Diş Etleri Kanar (Yanlış)

Özellikle Hamilelik döneminde meydana gelen diş eti kanamaları dişin kalsiyum kaybetmesi nedeniyle oluşmaz. Hamilelikte oluşan diş eti kanamalarının nedeni ; ağız bakımının yapılmaması taktirde hormonal değişikliklerle birlikte diş eti iltihabının oluşması ve  bu iltihaplanmalardan kaynaklanan kanamalardır.

Hamilelikte Diş Tedavisi Bebeğe Zarar Verir (Yanlış) 

Diş tedavileri herhangi bir narkoz vs gerektirmediği sürece hamileliğin her döneminde yapılır.

Diş röntgeniyle alınan radyasyon çoktur  (Yanlış) 

Röntgen çekilirken alınan radyasyon oranı çok azdır. Bu sebeple diş röntgeni çekilmesinin ihmal edilmemesi gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here