Brokoli Nedir? Brokolinin Faydaları Nelerdir?

brokoli nedir brokolinin faydaları nelerdir
brokoli nedir brokolinin faydaları nelerdir

Brokoli nedir? Brokoli faydaları nelerdir? Brokoli en faydalı nasıl tüketilir? Haşlanmış brokoli suyu ne işe yarar? Brokoli haftada kaç kez yenmeli? Brokoli haşlama suyu içilir mi? Brokoli suyu kürü nasıl hazırlanır? gibi brokoli hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazı içeriğinde bulabilirsiniz…

Brokoli Nedir?

Brokoli tıpkı yeşil lahana, kırmızı lahana, karnabahar, brüksel lahanası, su teresi ve turp gibi turpgiller ailesine ait bir bitkidir. İnsan sağlığına en yararlı bitkiler arasında ön sıralarda yer alan bu özel bitki, çok yüksek miktarda vitamin, mineral ve lif içerir.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

brokolinin faydaları nelerdir
brokolinin faydaları nelerdir

Brokolinin yediğimiz kısmı aslında kökü değil, salkımlarıdır (bazıları çiçek kısmı da der). Genel olarak yeşil renkte olan brokoli salkımları, türüne bağlı olarak kırmızıya yakın, mor veya beyaz renklerde de doğada bulunabilir.

Brokolinin neredeyse% 88’i sudur. İnsan metabolizmasına sağladığı enerji miktarı 100 g’da 38 kaloridir. Bu açıdan bakıldığında kendisine en yakın diğer bitkiler kuşkonmaz ve rezinedir.

Brokoli oldukça az karbonhidrat içerir. İçinde barındırdığı protein miktarı 3,5 -5 gram arasındadır ve bu, taze bir sebze için oldukça yüksek bir değerdir.

Olağanüstü bir C vitamini, K vitamini ve B9 vitamini (veya folik asit) kaynağıdır. Brokoli, portakalın iki katı, limonun ise 1,5 katı kadar C vitamini içerir.

İçeriğinde çok fazla miktarda çeşitli B vitaminlerinin yanı sıra, provitamin (A ve E vitamini) de bulunur.

İçerdiği mineraller açısından zengindir: potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum. Ayrıca, marul, lahana gibi çeşitli yapraklı sebzelerden sonra kalsiyum açısından en zengin sebzedir.

Aynı zamanda tatmin edici miktardademir, çinko, manganez, bakır, nikel, flor, kobalt, iyot, selenyum sağlayıcısıdır.

Tüm turpgiller gibi, brokoli de kansere karşı önleyici bir etki gösteren kükürt bileşenleri içerir.

Brokoli, besleyici özellikleri ve antioksidanları ile tanınan en sağlıklı ve yararlı bitkilerden biridir. Brokoli, insan sağlığına yönelik nedeniyle özellikle bilim insanlarının dikkatini çeken bir sebzedir.

Brokoli yemek, her türlü hastalığı, özellikle kanseri önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle “anti-kanser bitkisi” olarak adlandırılmıştır.

Brokoli yüksek demir içeriği nedeniyle kansızlığın önlenmesinde faydalıdır. Öte yandan brokoli, göz sağlığında etkin rol oynayan iki karotenoit içerir: lutein ve zeaksantin.

Kirlenen ya da tıkanan damarları açmak veya temizlemek için sık brokoli tüketimi son derece önemlidir. Özellikle alternatif tıp adına bulunmaz bir nimettir.

İçeriğinde bulunan çözünür lif, kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı olurken, çözünmeyen lif ise sindirime ve tokluğa yardımcı olur. Ayrıca sülforafan maddesi, belirli bakterilerin çoğalmasını sınırlayarak mide duvarını korur. Filizlenmiş brokoli tohumlarının tüketilmesini, etkili sülforafan konsantrasyonu nedeniyle mide ağrılarına ve hastalıklarına karşı oldukça etkilidir.

Brokoli En Faydalı Nasıl Tüketilir?

brokoli en faydalı nasıl tüketilir
brokoli en faydalı nasıl tüketilir

Brokoli sağlık için çok faydalı bir sebzedir. Özellikle ph seviyesinin en ideal şekilde olmasını sağlayan alkali özelliği yüksek bir besindir. Vücut için çok gerekli bir sebze olan brokoli tüketirken dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Brokolinin içeriğindeki besin değerlerinin kaybolmadan en etkili bir şekilde tüketmek için en ideal yöntem brokoliyi çiğ tüketmektir. Zaten yapı olarak oldukça yumuşak bir sebze olan brokoli sağlık için çiğ tüketilmelidir. Çiğ tüketmekte zorlanan kişiler için bir diğer alternatif olarak buğulama yöntemini tavsiye edebiliriz. Bunun için kaynayan su buharı üzerine süzgece aldığınız yıkanmış brokolileri yaklaşık 10 dakika kadar tutmanız yeterli olacaktır. Buğulama ya da buharda pişirme yöntemi brokoli en faydalı nasıl tüketilir sorusunun bir diğer cevabıdır.

Brokoli Haftada Kaç Kez Yenmeli?

brokoli haftada kaç kez yenmeli
brokoli haftada kaç kez yenmeli

Artık biliyoruz ki sağlıklı olmak için sağlıklı beslenmek şart. Sağlıklı beslenmenin altın kuralı ise beslenmede sebzelere yer açmak… Bu nedenle mevsiminde yetişen sebzelerden uygun miktarda öğünlerinizde yer vermeniz gerekir. Brokoli sebzesi düzenli olarak tüketildiğinde insan sağlığı için faydaları da o oranda gözle görülür bir şekilde artacaktır. Bu nedenle haftalık düzenli olarak bir ya da iki porsiyon brokoli tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Brokoli Haşlama Suyu İçilir Mi?

brokoli haşlama suyu içilir mi
brokoli haşlama suyu içilir mi

Evet, brokoli haşlama suyu içilir. Bu nedenle brokoli haşladığınız suyu kesinlikle atmayın… Ya çorba yapımında kullanın ya da detoks suyu olarak için… Unutmayın ki brokoli suyunun en az brokoli sebzesinin kendisi kadar bir çok faydası vardır : )

Haşlanmış Brokoli Suyu Ne İşe Yarar?

Haşlanmış brokolinin suyu insan sağlığı için çok faydalıdır. Brokoli suyu ya da brokoli çorbası içeriğindeki besin değerleri pek çok sağlık problemine karşı koruyucu görev üstlenir. İşte brokoli suyunun faydaları;

  • Brokoli suyunun en başlıca faydası sindirim sistemine yapmış olduğu olumlu katkılardır. Brokoli suyu özellikle bağırsak problemlerini en aza indirir. Hazmı kolaylaştırır ve kabızlık problemlerini ortadan kaldırır. Brokoli suyu sayesinde bağırsakların çalışması gelişir.
  • Brokoli suyu ayrıca çok önemli bir antioksidan kaynağıdır. Günlük düzenli olarak tüketilen brokoli suyu bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle brokoli suyu bağışıklık sistemini etkili bir şekilde destekleyerek kanser türlerine karşı koruma sağlar.
  • Brokoli içeriğindeki besin değerleri kemik sağlığı için de önemli katkılar sunduğunu göstermektedir. Günlük düzenli olarak tüketilen brokoli suyu sayesinde kemikler daha güçlenir. Bu nedenle özellikle yaşlı ve çocukların düzenli olarak brokoli tüketmesi tavsiye edilmektedir.
  • Brokoli suyu alerjik reaksiyonların görülme etkisini ve sıklığını en aza indirir.
  • Cilt yenilenmesi için de brokoli suyunun çok desteği vardır. Brokoli suyu cilt yapısını yeniler ve cildin canlı parlak görünmesini sağlar.
  • Brokoli suyu kansızlığa iyi gelir.
  • Vücutta olası iltihap ve enfeksiyonlara karşı riski azaltır.
  • Brokoli suyu mide sorunlarına iyi gelir, ishal ya da kabızlık gibi sorunların görülme olasılığını en aza indirir.
  • Brokoli suyu kalp ve damar sorunlarının en aza inmesine yardımcı olur.
  • Brokoli suyu kolesterol seviyelerini en ideal şekilde dengeler.
  • Brokoli suyunun içeriğindeki kükürt, çinko, B12, A, C, E vitamin ve mineraller sayesinde saç sağlığı desteklenir.
  • Diyet yapan kişiler için de önerilen brokoli suyu yağ yakımını destekler, metabolizmayı hızlandırır ve ödem atılma sürecine katkı sağlar. Brokoli suyu zayıflamaya yardımcı olduğu için diyetisyen ve beslenme uzmanları tarafından da sıklıkla tavsiye edilmektedir.

Brokoli Suyu Kürü Ne İşe Yarar?

brokoli suyu kürü
brokoli suyu kürü

Brokoli suyu kürü birçok sağlık sorunlarının yanı sıra en önemli katkısı zayıflamaya yaptığı katkılardır. Brokoli suyu vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olurken metabolizma hızını da artırır. Ayrıca brokoli suyu kürü sayesinde yağ yakımı da hızlanır.

Brokoli suyu kürü faydalarından biri olarak da düzenli kullanımında iştah kesici özelliği olduğu da görülmektedir. Boşaltım sistemini etkili bir şekilde çalıştıran brokoli suyu kürü mide sorunlarını da en aza indirir.

Tüm bunların yanı sıra en etkili özelliği olarak brokoli suyu kürü zayıflama ve kilo verme sürecinde çok etkilidir. Eğer siz de diyet ve spor yapıyor kilo verme sürecinizi hızlandırmak istiyorsanız brokoli suyu kürünü mutlaka denemelisiniz.

Brokoli Suyu Kürü Nasıl Hazırlanır?

Brokoli suyu kürü için 3 su bardağı su ile 250 gr brokoliyi bir tencereye alın. Tencerenin kapağını kapatın ve 5 dakika kadar kaynatın. Ilıdıktan sonra süzüp soğuması için bekleyin. Brokoli suyunun yarısını kahvaltıdan yarım saat önce aç karnına için. Kalan yarısını ise gece yatmadan önce için ve bitirin. 21 gün boyunca brokoli suyu kürüne devam edip 2 hafta ara verin. Her gün brokoli suyunu taze olarak hazırlamayı unutmayın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here