Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Çinko Zengini Besinler

çinko eksikliği belirtileri nelerdir, çinko zengini besinler
çinko eksikliği belirtileri nelerdir, çinko zengini besinler

Vücudun bağışıklık sistemi için çinko minerali çok önemlidir. Eğer yeterli miktarda çinko minerali alınmazsa çinko eksikliği oluşur. Sonucunda da çinko eksikliği belirtileri kendini göstermeye başlar. Bu yazımızda çinko eksikliği belirtileri nelerdir, hamilelikte çinko eksikliği, çinko içeren besinler nelerdir, çinko eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Önce çinko minerali nedir gelin onu açıklayalım.

Kestane Balının Faydaları Nelerdir?

Konu Başlıkları

Çinko Minerali Nedir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren çinko minerali  “Zinc” diye adlandırılır ve kısaltması Zn‘dir. Vücudun karbonhidrat, protein, yağ ve enerji üretim dengesinde olukça önemli olan çinko minerali, embriyo gelişiminde görev alır. Görüldüğü gibi vücudun çinko mineraline oldukça ihtiyacı vardır. Hücre sağlığı ve hücrelerin korunması için günlük olarak ihtiyacımız olan çinko minerali çocuklar ve yetişkinler içinde yeterli miktarda alınmalıdır.

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çinko eksikliğinizin olup olmadığını anlamak için öncelikle çinko testi yaptırmanız gerekir. Ancak uzun süre devam eden çinko eksikliğiniz varsa bazı belirtiler de çinko eksikliğinizi gösterebilir. Uzun süren ve ileri derecede seyreden çinko eksikliği karaciğer ve dalakta büyüme, çocukluk çağında gelişimin yavaşlaması, demir eksikliği ve saç dökülmesi gibi belirtiler gösterir.

Çinko eksikliği belirtileri; 

  • Eklem ve kas ağrıları
  • Prostat büyümesi
  • Tırnakların çok yavaş uzaması ve kolayca kırılması
  • Vücutta oluşan yaralar, bağışıklık sisteminde çinko eksikliğinden dolayı geç iyileşir ve kapanır.
  • Tat alma duyusunda bozukluk oluşması ve yenilen yemeklerden tat alamama.
  • Üreme hormonlarında bozulmalar.
  • Çinko eksikliği vücut metabolizması içinde ruh durumunu da olumsuz etkiler. Aşırı stresi tetikler.
  • İdrara çıkma sıklığı artar ve sık sık idrara çıkılması çinko yıkımını yükseltir ve çinko eksikliği artar.
  • Saçlar cansızlaşır ve saç dökülmesi artar.
  • Cilt rengi solgun ve mat bir renk halini alır.
  • Çinko eksikliği pankreasın yeterli  çalışmasını engeller ve kan şekerinde dengesizlik oluşabilir sık sık ani acıkmalar ve tatlı krizleri yaşayabilirsiniz.
  • Çinko eksikliği olan çocuklarda iştahsızlık görülebilir

Önemli: Gelişim çağındaki çocukların gelişimlerinin sağlıklı şekilde devam etmesi için çinko mineraline ihtiyaçları vardır. Çünkü gelişim çağındaki çocuklarda ve bebeklerde çinko eksikliği daha sık görülmektedir.

Hamilelikte Çinko Eksikliği 

Çinko minerali hamilelikte bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişiminde önemli bir paya sahiptir. Hamilelikte ve emzirme döneminde hem anne için hem de bebeğin gelişimi için yeterli düzeyde çinko minerali alınmalıdır. Çinko minerali insan vücudunda bulunan enzimlerin görevlerini yapmasını sağlar. Ancak çinko eksikliği enzimlerin vücudun bağışıklık sisteminde tam işlev görmesini engeller. Çinko minerali testosteron, DNA, RNA, insülin, sperm üretimi, hücre yapısı ve fiziksel gelişim için görev alan enzimlerin desteklenmesi için çok önemli görev yapar. Ancak çinko mineralinin eksikliği bu sistemlerin yavaşlamasına ya da durmasına neden olacağı için çinko eksikliği mutlaka tedavi edilmelidir.

Çinko İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Çinko minerali vücudumuz için bu kadar önemliyken, çinko eksikliği durumlarında gerek takviye ilaçlar gerekse çinko içeren yiyecekler ile çinko eksikliği giderilebilir. Ancak çinko içeren besinlerin tüketimi sadece çinko eksikliği olan kişiler değil herkes tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.

Çinko Zengini Besinler

çinko zengini besinler
çinko zengini besinler

Et Ürünleri; Sığır eti ve diğer kırmızı et ürünleri bol miktarda çinko içermektedir. Ayrıca tavuk etinde de çinko bulunur.

Süt ve süt ürünleri; Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinde de bol miktarda çinko minerali bulunur.

Sebze Ürünleri; Bazı sebzeler de çinko içerir. Ancak vücut hayvansal ürünlerden alınan çinko mineralini daha faydalı şekilde sindirir. Sebzelerden alınan çinko ise biraz daha zor işlenir. Çinko içeren sebzeler;

  • Ispanak
  • Mantar
  • Bamya
  • Bezelye
  • Kuşkonmaz.

Çinko Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

Çinko vücudumuzun sağlık sistemininde organların görevini yerine getirmesini sağlar. Ancak çinko eksikliğinde görülen bazı hastalıklar vardır. Çinko eksikliğinde görülen hastalıklar;

Testosteron ve Östrojen Hormonu Azalabilir; Çinko minerali testosteron hormonunun üretilmesini sağlar. Ancak ileri seviyede çinko eksikliği bu hormonun da azalmasına neden olabilir. Testosteron hormonuna etkisi ile birlikte cinsel istek azalır. Çinko eksikliği kadınların östrojen hormonları üzerinde de olumsuz etki yapar. Kadınların yumurta gelişimini etkiler ve kalitesini düşürür.

Çinko Eksikliği Bağışıklığı Düşürür; Çinko minerali en çok bağışıklık sisteminin korunmasında etkilidir. Vücudumuzun hastalıklardan korunması ve hücrelerin dokularını koruması için çinko minerali yeterli düzeyde olmalıdır. Çinko eksikliği kanserli kötü hücrelerle mücadele eden bağışıklık sistemini bozduğu için vücut virüs ve bakterilere karşı daha dayanıksız hale gelir.

Kalp ve Damar Sağlığını Etkiler; Kan damarlarının içinde bulunan tabakalar çinko minerali yeterli düzeyde olduğu zaman daha dayanıklı ve sağlıklıdır. Ancak çinko eksikliği damarların iç tabakasını da etkiler ve dayanıklılığını azaltır. Damarlarda kolesterol birikmesini tetikleyerek kalp krizi ve kalp spazmı gibi rahatsızlıklara zemin oluşturur.

Çinko eksikliği saç derisini kurutarak saç dökülmesine ve saç kepeğine neden olur.

Çinko eksikliği damar sertliğini ve kötü kolesterolü etkiliyor, insulin dengesini bozarak sık sık acıkmaya neden olur ve bu durum kilo alımına neden olur.

Çinko Eksikliği Tedavisi

Çinko eksikliği tedavisine başlamadan önce çinko testi yaptırarak çinko değerlerinin ölçülmesi gerekir. Bu sonuçlara göre çinko eksikliği olan kişilere doktor tarafından çinko minerali ilaçları verilir. Ayrıca sağlıklı beslenerek ve çinko zengini besinleri düzenli olarak tüketerek çinko değerlerinin artması sağlanabilir.

Not:  Eğer çinko eksikliği yaşıyorsanız alınması gereken çinko mineralini doktorunuza danışarak almalısınız. Çünkü her yaş ve bünyenin çinko ihtiyacı farklıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here