Özellikle Ramazan ayının gelmesi ile birlikte iftar ve sahur sofralarında tüketilen ve onsuz Ramazan düşünülemeyen bir besindir hurma. Sadece ramazan ayında değil yılın her ayı tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilen hurmayı bu yazımızda sizler için detaylı bir şekilde araştırdık. Hurmanın faydaları nelerdir, hurma besin değeri, hurma kaç kalori gibi konularda merak ettiğiniz tüm detaylar için yazımızı okumanızı tavsiye ediyor keyifli okumalar diliyoruz.
Konu Başlıkları
Hurma Nedir?
Hurma genellikle sıcak iklimlerde yetişen bir meyvedir. Afrika ve Arabistan Yarımadası’nda yaygın olarak yetişen hurma palmiye familyasına ait bir bitkidir. Soğuk hava şartlarına karşı hiç toleransı olmayan hurma ağacını yetiştirmek için ise bol miktarda gübre işleminin olması da gerekmektedir. Yapraklarını dökmeyen ağaçlardan olan hurma ağacı güneşi çok sever ve sıcak iklimlerde yetiştirilir. En merak edilen konulardan biri de hurma ağacı nasıldır sorusudur. Daha çok palmiye ağacını andıran hurma ağacı; meyve vermesi, ortalama ömrü vücut yapısal özellikleri bakımından insana en benzeyen ağaç olarak bilinmektedir.
Hurma Besin Değeri
Hurma besin değeri açısından çok güçlüdür. İnsan sağlığına faydalı pek çok vitamin ve mineralleri içerir. Hurmada dikkat çeken bileşen ilk olarak folik asit yönünden zengin olmasıdır. Doğal bir folik asit kaynağı olan hurma ayrıca protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, B9 ve sodyum açısından da çok güçlüdür.
100 gr. Hurmanın besin değerleri şöyledir;
- Kalori:300 Kcal
- Kolesterol:0
- Protein:2,2 gr
- Potasyum:648 mg
- Magnezyum:58 mg
- Sodyum:1 mg
- Demir:3 mg
- Karbonhidrat:72,9 gr
- B1 Vitamini:0,09 mg
- B2 Vitamini:0,1 mg
- B3 Vitamini:2,2 mg
- B6 Vitamini:0,153 mg
- B9 Vitamini & Folik Asit: 24,9 mg
- A Vitamini:0,5 gr
- Lif:3 gr
- Fosfor:63 mg
- Kalsiyum:59 mg
Hurmanın Faydaları Nelerdir?
Özellikle Ramazan ayında sofralardan eksik edilmeyen hurmanın pek çok faydası bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz’ in de sofrasından eksik etmediği hadislerde rivayet edilmektedir. Hurmadan en etkili şekilde yaralanmak için günde en çok 3 adet hurma tüketilmesi tavsiye edilir. Fazlasının zararlı sonuçlara yol açacağını unutmamak gerekir.
İşte karşınızda çok merak edilen hurma faydaları;
- Hurma lifli besinler arasında en ön sıralarda gelir. Bu nedenle sindirim sistemi sorunlarını en aza indirmeye yardımcı olur.
- Ayrıca yüksek oranda lif içermesi sebebiyle hurma, uzun süre tok tutarak zayıflamaya yardımcı olur.
- İçeriğinde bol miktarda bulunan çeşitli vitamin ve mineraller sayesinde özellikle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu kalkan görevi görür.
- Hurma güçlü antioksidan etken maddeleri içerir. Yaşlanmayı geciktirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
- Anne sütünün hem miktarını hem de kalitesini artırır. Yüksek oranda folik asit içerdiği için emziren annelerin düzenli olarak hurma tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
- Hurma özellikle kemik sağlığı için de çok etkilidir. Kemik hastalıklarına karşı koruyucu özelliği olan hurmayı özellikle yaşlı ve gelişim çağındaki çocukların düzenli tüketmeleri tavsiye edilir.
- İçeriğindeki enerji sağlayan bileşenler sayesinde hurma, hem zihin yorgunluğunu hem de beden yorgunluğunu en aza indirir. Bedensel ve zihinsel olarak kuvvet kazandırır.
- Cinsel istek ve performansı artırıcı etkisi vardır.
- Kasların gelişimi için de çok önemli etkilere sahiptir. Özellikle rahim kaslarını güçlendirici etkisi olduğu için hurmanın normal doğumu kolaylaştırıcı gücü bulunmaktadır.
- Kısırlık tedavisinde etkilidir.
- Göz sağlığına iyi gelir.
- Mide sağlığını korur ve ülsere iyi gelir.
- Hafıza kaybını önler. Beynin daha iyi çalışmasını sağlar. Zekayı geliştirir.
- Damarların rahatlamasını sağlayarak kan dolaşımını artırır.
- Kalp krizi riskini en aza indirir.
- Böbrek sağlığını korur.
- Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
- Karaciğerin en etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
- Sinir sistemini güçlendirir.
- İçeriğindeki güçlü B vitamini sayesinde yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Demir deposu olan hurma anemi riskini en aza indirir. Kan hücrelerinin vücutta artışını sağlar.
Hurma Kaç Kalori?
Hurma kalori açısından da oldukça güçlüdür. 100 gramında 300 kalori bulunan hurmanın günlük tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yukarıda saydığımız hurmanın faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için hurmayı uygun porsiyonda tüketmek gerektiği gerçeği unutulmamalıdır. Aksi halde yararlarını görmek yerine vücut için olumsuz pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabilir.