Baş Ağrısına Ne İyi Gelir, Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

baş ağrısı neden olur baş ağrısı nasıl geçer
baş ağrısı neden olur baş ağrısı nasıl geçer

Bugün sizler için milyonlarca insanın müzdarip olduğu bir konuyu ele alacağız : Baş ağrısı…

Zaman zaman hafif düzeyde görülen ya da şiddetli baş ağrısı olarak ortaya çıkan bu durum günlük hayatı etkileyen oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Baş ağrısı nedir, baş ağrısı çeşitleri, baş ağrısı neden olur, baş ağrısı belirtileri nelerdir, baş ağrısı nasıl geçer ve baş ağrısı için dikkat edilmesi gerekenler hakkında uzman cevaplarını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz…

Öncelikle baş ağrısı çeşitleri nelerdir birlikte göz atalım…

Baş Ağrısı Nedir?

Birçok insanın hayatında mutlaka yaşadığı bir durum olan baş ağrısı başın belli bir bölümde hissedilen zonklama ve ağrı olarak tanımlanır. Baş ağrısı hafif ya da şiddetli düzeyde görülebildiği gibi etkisi birkaç saat ya da günler boyu da sürebilir.

Ufak bir baş ağrısı demeyin önemseyin, çünkü uzu süren baş ağrıları menenjit, felç gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Özellikle bağ ağrısının yanı sıra bayılma, ateş, yürüme zorluğu, konuşma bozukluğu, kafa karışıklığı, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetleriniz varsa hemen bir doktora görünmeniz gerektiğini unutmayın.

Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Baş ağrısı iki farklı grup olarak çeşitlendirilmektedir. Buna göre;

Birincil Baş Ağrıları

Birincil baş ağrıları adı verilen baş ağrıları çeşidinde altta yatan herhangi bir hastalık yoktur. Birincil baş ağrılarının sebebi herhangi bir hastalık değildir. Gerilim tipi migren baş ağrıları bu grupta en yaygın görülen baş ağrılarıdır. Genelde hafif düzeyde seyreden birincil baş ağrısı çok uzun sürmez.

Gerilim tipi baş ağrısı: Başın etrafında hissedilen sıkışma hissidir. Herhangi bir hastalıktan kaynaklı görülmez. Toplumda en yaygın görülen baş ağrısı çeşididir.

Migren tipi baş ağrısı: başın sadece tek bir kısmında görülen bu tüp baş ağrısı orta şiddette sürer. Hareket ve egzersiz ile baş ağrısının şiddeti artabilir. Migren tipi baş ağrısında kişi ışık ve sesten fazlasıyla rahatsız olur.

Küme tipi baş ağrısı: Ataklar halinde gelen küme tipi baş ağrısı genelde göz arkasında en çok hissedilir. Küme tipi baş ağrısında kişide göz yaşarması ve kızarması gibi etkiler görülebilir.

Tansiyona bağlı baş ağrısı: Tansiyonun yükselmesi ile genelde ense tarafında şiddetli bir ağrı ile ortaya çıkan baş ağrısı çeşididir.

Nevralji tipi baş ağrısı: Genelde yüz çevresindeki kasların kasılması ile ortaya çıkan bir baş ağrısı çeşididir.

İkincil Baş Ağrıları

İkincil baş ağrıları adı verilen diğer grup ise altta yatan bir hastalık sebebiyle görülen baş ağrılarını kapsamaktadır. Sinüzit, diş ağrısı, kulak rahatsızlıkları, beyin damar problemleri, kafa travmaları, beyin tümörü gibi altta yatan sağlık sorunlarından dolayı görülen baş ağrıları bu grupta yer alır.  Bu grupta yer alan baş ağrıları kişiye çok büyük rahatsızlık verir, çok şiddetli bir şekilde başlar ve uzun sürer.

Baş Ağrısı Neden Olur?

baş ağrısı neden olur
baş ağrısı neden olur

Baş ağrısı neden olur sorusunun aslında tek bir cevabı yoktur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi baş ağrısı tipine göre sebepleri de değişkenlik göstermektedir. Örneğin genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde beyin damarlarında genişleme olması sonucunda baş ağrısı görülebilirken başka bir durumda beyin zarı iltihabı ya da sinüzit gibi hastalıklar baş ağrısına sebep olarak gösterilebilir.

Süreğen baş ağrılarının nedenleri araştırılırken kişinin sağlık öyküsü dikkatlice analiz edilmelidir. Baş ağrısının yanı sıra elde edilen bulgular da dikkatlice incelenmelidir. Birçok bağ ağrısı sebebi önemli hastalıkların habercisi değildir fakat kimi durumlarda ciddi sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Bu nedenle şiddetli ve uzun süren baş ağrısı atakları yaşıyorsanız mutlaka bir nöroloğa görünmeniz gerektiğini unutmayın.

Baş ağrısının nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Kan damarları ile ilgili sorunlar
  • Göz bozuklukları
  • Kafa travmaları
  • Az su tüketimi
  • Enfeksiyon (nezle, grip gibi…)
  • Uyku bozuklukları
  • Stres
  • Kaydı düzeyi yüksekliği
  • Regl dönemi
  • Aşırı ağrı kesici ilaç kullanımı
  • Aşırı kilo
  • Tansiyon yüksekliği
  • Depresyon
  • Alkol tüketimi

Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Birincil baş ağrısı belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Alın ve şakaklarda aşırı basınç hissedilmesi
  • Ruh hali dalgalanmaları, karamsarlık
  • Boyun tutulması
  • İştah artışı
  • Sık idrara çıkma
  • Kafa derisinde hassasiyet
  • Huzursuzluk hissi
  • Terleme
  • Yüzde solukluk

Baş Ağrısı Nasıl Geçer

baş ağrısı için
baş ağrısı için

Baş ağrısı hafif düzeyde ve kısa sürede olsa günlük hayatı, sosyal ilişkileri olumsuz etkileyen istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle insanlar ilaç almadan baş ağrısından kurtulmak ve baş ağrısı için etkili olan en doğal yöntemi merak ederler. Altta yatan herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve günlük gerilimden kaynaklı baş ağrınızı dindirmek istiyorsanız işte tavsiyeler…

Baş ağrısı için duş

baş ağrısı için duş
baş ağrısı için duş

Sıcak suyun vücudu rahatlatma etkisi vardır. Sıcak su ile duş almak damarları rahatlatır ve kan dolaşımını hızlandırarak baş ağrısının kısa sürede geçmesine yardımcı olur.

Baş ağrısı için uyku

baş ağrısı için uyku
baş ağrısı için uyku

Eğer günlük almanız gereken uykunuzu uyumadıysanız ya da uykusuzluk problemi yaşıyorsanız gün içinde sık sık baş ağrısı şikayeti yaşıyor olabilirsiniz. Uykunuzu en kaliteli şekilde uyumaya dikkat edin. Uykusuzluk probleminin neden kaynaklandığını analiz edin. Rahat bir uyku için bir uzmandan yardım alabileceğiniz gibi yatak ve yastığınızın ortopedik olduğundan emin olun.

Baş ağrısı için kalem

baş ağrısı için kalem
baş ağrısı için kalem

İş yerindesiniz ve baş ağrınız mı tuttu. Hemen bir kalem alın ve dişlerinizin arasında 10 – 15 saniye sıkıca tutun. Bu egzersizi düzenli aralıklar ile yaparsanız baş ağrınızın önemli ölçüde azalacağını göreceksiniz.

Baş ağrısı için açık hava

baş ağrısı için açık hava
baş ağrısı için açık hava

Özellikle iş yeri, mağaza, ofis ve büro gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda içerde oluşan havasızlık hem strese hem de stresten dolayı baş ağrısına sebep olabilir. Böyle durumlarda açık havada olmak, hatta açık hava da kısa bir yürüyüş yapmak baş ağrınıza iyi gelecektir. Yürüyüş yapma ya da dışarı çıkma imkanınız yoksa ortamda cam ve pencere açarak temiz hava sirkülasyonunu sağlayabilirsiniz.

Baş ağrısı için su

baş ağrısı için su
baş ağrısı için su

Yapılan araştırmalar suyun baş ağrısı için çok etkili olduğunu ortaya koyuyor. Günlük olarak en az 2,5 – 3 litre su tüketmeniz gerektiğini unutmayın. Gün içinde baş ağrısı çekiyorsanız içtiğiniz suyun miktarını kontrol edin. Gün içinde eksik alınan su kaynaklı olarak baş ağrısı yaşıyor olabilirsiniz. Hemen bir bardak su için ve rahatlamaya çalışın.

Baş ağrısı için buz

baş ağrısı için buz
baş ağrısı için buz

Buz da sıcak su kadar baş ağrısını geçirmek için çok etkili bir diğer yöntemdir. Bunun için yapmanız gereken tek şey bir parça buzu ense, alın ya da şakaklara bir süre tutmak. Soğuğun damarlarda yaptığı rahatlatıcı etkisi ile baş ağrınızın hafiflediğini hemen hissedeceksiniz. Buz kompresini sessiz, sakin bir ortamda ve ayaklarınızı uzatıp dinlenme pozisyonunda iken yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Beslenme hataları nedeni ile de baş ağrısı görülebilmektedir. Hafif düzeyde baş ağrılarınız varsa birkaç püf noktasına dikkat ederek beslenmenizi özellikle tavsiye ediyoruz. Uzmanlar da bu bağlamda sebze ve meyve ağırlık beslenilmesi gerektiğini, ağır yağlı, aşırı tuzlu yiyeceklerden, fast food ürünlerinden, asitli ve şekerli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiği konusunda uyarıyor.

Örneğin baş ağrısını geçirmek için bitkisel çaylardan yarar görebilirsiniz. Örneğin sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olduğu bilinen papatya çayı baş ağrısına iyi gelen bitki çayları arasında yer alıyor. Günde bir fincan papatya çayı içerek baş ağrınızdan kısa sürede kurtulabilir ya da olası baş ağrınızı önleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here