Et Nasıl Marine Edilir?

et nasıl marine edilir
et nasıl marine edilir

Et Nasıl Yumuşatılır?

Et, Türk toplumunda en çok sevilen ve tüketilen, besin değeri de oldukça yüksek bir gıdadır. Vücudu beslemesi ve enerji kaynağı olmasından dolayı lezzetli ve bir o kadar da sağlığa faydalıdır. Ancak etten verimli faydalanmak için et türlerinin de dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekmektedir. Lezzetli bir et yemeği için çok önemli bir püf noktası olarak eti pişirirken yumuşatmak için birçok yol denenmektedir.

Güzel şekilde yumuşatılmış ve pişirilmiş dana eti, yendiğinde de ağızda hemen dağılır ve sağlığa etkisi daha hızlı olmaktadır. Et tüketmeyi seviyorsanız öncelikle güvenilir bir kasaptan eti almak ilk adımdır. Kasaplar işleri gereği etin en güzel ve yumuşak kısmını bildiklerinden bu noktada size de yol gösterici olacaklardır. Genel itibariyle dananın sırt kısmından kesilen et daha yumuşak olmaktadır. Buna ek olaraktan kesilmiş ve bir müddet beklemiş olan et daha lezzetli ve yumuşak olmaktadır.

Lezzetli bir et yemeği için et marine etmek çok önemli bir konudur. Bu yazımızda lokum gibi yumuşacık et yeme keyfi için et nasıl terbiye edilir? Etleri yumuşatmak için ne yapılmalı? Kırmızı et nasıl terbiye edilir? Et marine sosu tarifi? Dana eti nasıl marine edilir? Et nasıl yumuşak olur?  Et kavurma nasıl yumuşak olur? Külbastı nasıl marine edilir? Biftek marine edilir mi? Sütle et terbiyesi nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz… İşte detaylar…

Etleri yumuşatmak için ne yapılmalı?

et nasıl yumuşatılır
et nasıl yumuşatılır

Et yumuşatmak için bilinen en eski yöntem eti tuzlamaktır. Yani eti tuz içinde bekletmek… Örneğin kalınlığı 2 cm olan bir dana eti yumuşatmak için yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. 1 saat kadar tuzlanarak beklettikten sonra et parçalarının üzerindeki fazla tuzu durulayın ve eti peçete ile güzelce kurulayın. Daha sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.

Izgarada Yapılan Eti Yumuşatma Yolları

et marine etmek
et marine etmek

Izgaraya uygun alınan et türlerini evde kendi yöntemlerinizle yumuşatmak için birkaç malzeme gereklidir. Bunlar ayçiçek yağı, bir kaşık biber salçası, soğan suyu, bir çay bardağı yoğurt, 2 diş sarımsak tuz ve karabiberdir. Tüm bu malzemelerle et iyice karıştırıldığında yumuşama işlemi başlayacaktır.

Bu karıştırma işleminden sonra et kabıyla beraber buzdolabında bir gün beklemelidir. Çıkardığınızda nasıl yumuşadığına şaşıracaksınız.

Bir başka yöntem: Karbonat ve soda

Maden suyu eti yumuşatır mı çok merak edilen bir sorudur. Evet maden suyu çok ideal bir et yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Asidik yapısı ile en hızlı et marinesi maden suyu ile yapılmaktadır. Hayatın yoğunluğu ve iş temposundan dolayı genellikle eti bir gün önceden yumuşatma işlemi için çoğu insanın vakti yok. Bu nedenle çok hızlı ve pratik bir et yumuşatma işlemi olarak maden suyu sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun için öncelikle eti bir kaşık karbonatla güzelce ovun. Sonrasında bir şişe maden suyunu etin üzerine tamamen dökün ve bir iki saat buzdolabında bekletmek üzere kaldırın. Çıkardığınızda etleri yıkayın ve pişirmek için hazır olan etlerinizi dilediğiniz gibi pişirin ve yumuşaklığının keyfini sürün.

Kırmızı et nasıl marine edilir?

kırmızı et nasıl marine edilir
kırmızı et nasıl marine edilir

Kırmızı et içinde yer alan sinirler yerken çok rahatsızlık verebilir ve tabiî ki etin lezzetini çok etkiler. Kırmızı et içindeki bu sinirleri yok etmek için asit marinesi önerilmektedir. Yani kırmızı etinizi terbiye etmek yumuşacık olmasını istiyorsanız derin bir kabın içerisine zeytin yağı, yoğurt, sarımsak, salça, tuz, karabiber ile bir karışım hazırlayın. Eti bu karışım içinde en az 2 saat vaktiniz varsa en az bir gece bekletin. Marine edildikten sonra kırmızı etlerinizin yumuşacık ve çok daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz…

Dana eti nasıl marine edilir?

Dana etini marine etmek için derin bir kabın içerisine sıvı yağ, yoğurt, soğan dilimleri, salça, sarımsak, biberiye, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Ardından dana etlerini kabın içine alın ve karışım ile her yerini bulayın. Kabın üzerini hava almayacak şekilde streç film ile sarıp buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün dana etlerinizi ister mangalda ister tavada dilediğiniz gibi pişirebilirsiniz.

Külbastı nasıl marine edilir?

et nasıl terbiye edilir
et nasıl terbiye edilir

Derin bir kabın içerisine bir miktar zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı limon suyu ve dilediğiniz baharatları ilave edin. daha sonra etleri karışımın içine alıp güzelce karıştırın. Kabın üzerini hava almayacak şekilde kapatıp en az 2 saat buzdolabında bekletip pişirmeye başlayabilirsiniz.

Biftek marine edilir mi?

Kemiksiz pirzola ya da kontrfile biftek gibi kendiliğinden lezzetli ve yumuşak olan etlerin marine edilmesi pek tavsiye edilmemektedir. Usta şeflere göre daha çok gerdan ve pançeta gibi mermer görünümlü etler marine edilmelidir.

Sütle et terbiyesi nasıl yapılır?

Süt içeriğindeki bileşenler sayesinde harika bir et marinizasyonu sağlar. 500 gr et marinesi için 1 su bardağı süt yeterli olacaktır. Bunun için derin bir kabın içine etleri alın. Üzerine süt ve bir miktar zeytin yağı ilave edin. Damak zevkinize göre tuz, karabiber, biberiye ya da kimyon gibi baharatları ilave edip karıştırın. Üzerini kapatıp buzdolabında en az 2 saat en fazla bir gece kadar bekletip pişirebilirsiniz.

Et kavurma nasıl yumuşak olur?

et marine sosu tarifi
et marine sosu tarifi

Türk toplumunda en sık et tüketme şekillerinden bir de kavurma usulüdür. Yumuşacık ağızda dağılan et kavurma için yapılması gereken birkaç püf noktasına çok dikkat etmeniz gerektiğini belirtelim. Aksi halde et kavurmanızı hem besin değeri düşecek hem de sert olacaktır.

Et kavurma yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Eti mutlaka dinlendirin. Taze et ile yapılan kavurma hem sert olacak hem de besin değeri düşük olacaktır. Bu nedenle kavurma işlemi için en az 2 gün dinlendirilmiş et tercih edin.
  • Et kavurma işlemi öncesinde eti kesinlikle su ile temas ettirmeyin ve yıkamayın. Eti yıkamak kavurmanızın sert olmasına sebep olacaktır.
  • En lezzetli et kavurma için hayvanın but kısımlarını tercih edin.
  • Eti kavurmalık doğramadan önce mutlaka sinirlerinden temizlenmiş olması gerekmektedir. Aksi halde çiğnedikçe ağızda büyüyen ve yutulamayan kavurma ile karşı karşıya kalırsınız.
  • Kavurma için uygun tencere tercih edin. Isıyı koruyan ve kaliteli bir tencerede et kavurma yapın. Ayrıca tencereyi tam olarak kızdırdıktan sonra etleri içine atın. Ancak bu sayede et içindeki suyu salmayacağı için et kavurmanız kuru değil sulu ve yumuşacık olur.
  • Et kavurma işlemi sırasında tuz eklemeyin. Etler pişip ocağın altını kapattıktan sonra tuz ilavesini yapın.
  • Et kavurma yaparken bitkisel değil hayvansal yağ kullanmanız önemli bir püf noktasıdır. Bunun için hayvanın kendi yağı en iyi seçenek olacaktır.
  • Eti az pişirmek kadar çok fazla pişirmek de et kavurmanın sert olmasına sebep olur. Bu nedenle etin pişme süresini iyi ayarlamak ve gözlemlemek gerekmektedir.
  • Et kavurma yaparken et kendi suyunu çekince bir bardak su ilave etmeniz gerekir. Et suyu yeterli ise su ilave etmeye gerek yok tabiî ki ama etin suyu azaldıysa dışarıdan su takviyesi yaparak etin sertleşmesini önleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here